Home / Z życia SDP  / Rosja Putina fałszywą nadzieją dla chrześcijaństwa – dyskusja przy Foksal

Rosja Putina fałszywą nadzieją dla chrześcijaństwa – dyskusja przy Foksal

Stowarzyszenie Ks. Piotra Skargi oraz Klub Polonia Christiana w Warszawie zapraszają na panel dyskusyjny z udziałem profesorów: Andrzeja Nowaka, Mieczysława Ryby, Henryka Głębockiego oraz redaktorów: Grzegorza Górnego, Piotra Doerre i Łukasza Karpiela.

Rewolucja obyczajowa przeobraziła oblicze świata zachodniego. Procesy dechrystianizacyjne stały się wręcz znakiem rozpoznawczym zachodnio-europejskiej „prawicy”. W wielu krajach, takich jak Polska czy Węgry, w środowiskach konserwatywnych i chrześcijańskich, dochodzi coraz częściej do głosu tzw. opcja prorosyjska, upatrująca w Moskwie obrońcy chrześcijaństwa a w jej polityce nieustannej konfrontacji ze światem zachodnim – remedium na antychrześcijańskie ataki środowisk liberalnych i lewicowych.

Lewicowe media próbują natomiast wylansować pogląd, że jakikolwiek sprzeciw wobec nadchodzących zmian inspirowany jest przez polityków pochodzących z Rosji.

Uczestnicy konferencji spróbują przyjrzeć się z bliska tym bardzo niepokojącym zjawiskom.

Spotkanie odbędzie się w Warszawie w Centrum Prasowym Foksal – Dom Dziennikarza (ul. Foksal 3/5, Sala: A),  w dniu 21 stycznia (wtorek) o godz. 18.30.