Gazeta.pl bez materiałów z „Gazety Wyborczej”

Treści tworzone przez redakcję „Gazety Wyborczej” będzie można przeczytać tylko na Wyborcza.pl. Nie trafią one już na portal Gazeta.pl, który należy do tego samego wydawcy, spółki Agora.

Na portalu Wyborcza.pl ukazał się list do czytelników podpisany przez Jarosława Kurskiego, pierwszego zastępcę redaktora naczelnego „Gazety Wyborczej” oraz Jerzego B. Wójcika, wydawcę „Gazety Wyborczej”, w którym poinformowali oni, że od 4 października treści z „Gazety Wyborczej” będzie można czytać wyłącznie na Wyborcza.pl.

„Ograniczymy udzielanie zewnętrznych licencji na nasze teksty. Wycofamy osobne działy „Wyborczej” oraz naszych wiadomości miejskich z bezpłatnego portalu Gazeta.pl, który świetnie sobie radzi, ale w modelu odmiennym (reklamowo-zasięgowym, a nie subskrypcyjnym), i który nie jest przez nas redagowany” – czytamy w liście.

Wcześniej autorzy listu tłumaczą, że „model subskrypcyjny wymaga podkreślania wyjątkowości marki utrzymywanej przez zgromadzoną wokół niej społeczność. O nasze treści, dla Państwa tworzone, musimy szczególnie dbać, nie możemy naszej pracy dziennikarskiej rozpraszać.”

Zauważają, że odrębność swoich marek podkreślają najwięksi wydawcy na świecie, tacy jak „The New York Times”, „Financial Times”, „Le Monde”, „The Times”, którzy oprócz sprzedaży prasy drukowanej opierają się na prenumeracie cyfrowej.

Od początku czerwca trwa konflikt między redakcją „Wyborczej” a wydającą ją spółką Agora. Jego przyczyną była zapowiedź zarządu o zamiarze połączenia segmentu prasowego (obejmujący głównie „Gazetę Wyborczą” i Wyborcza.pl) i pionu Gazeta.pl w jeden obszar biznesowy. Przeciwko tym planom zaprotestowali naczelni „GW” i część dziennikarzy.

opr. jka, źródło: Wyborcza.pl