„Gazeta Wyborcza” może zostać wydzielona do spółki zależnej Agory

Grupa robocza, która miała zażegnać konflikt między zarządem Agory a redakcją „Gazety Wyborczej”, zarekomendowała wydzielenie „GW” do spółki zależnej Agory.

Konflikt między redakcją „Wyborczej” a wydającą ją spółką Agora wybuchł na początku czerwca po zapowiedzi zarządu o zamiarze połączenia segmentu prasowego (obejmujący głównie „Gazetę Wyborczą” i Wyborcza.pl) i pionu Gazeta.pl w jeden obszar biznesowy. Przeciwko tym planom zaprotestowali naczelni „GW” i część dziennikarzy.

Powołano grupę roboczą, której zadaniem jest rozwiązanie sporu. We wtorek prezes Agory Bartosz Hojka i pierwszy zastępca redaktora naczelnego „Gazety Wyborczej” Jarosław Kurski rozesłali do pracowników spółki komunikat, w którym czytamy:  „Grupa Robocza przekazała nam wspólne wnioski ze swoich prac wraz z rekomendacją, aby rozważyć wdrożenie koncepcji wydzielenia »Gazety Wyborczej« do spółki zależnej Agory. Realizacja takiej koncepcji wymaga przeprowadzenia przez Zarząd analiz biznesowych, prawnych i organizacyjnych, w celu potwierdzenia jej zasadności i wykonalności”.

opr. jka, źródło: Wirtualnemedia.pl, fot. Wikipedia