Hanna Krall w gronie felietonistów „Tygodnika Powszechnego”

Wybitna reportażystka i pisarka Hanna Krall będzie pisała felietony do „Tygodnika Powszechnego”. Pierwszy jej tekst ukazał się w najnowszym numerze, 2 grudnia.

Informację o tym, że Krall dołączyła do grona felietonistów „Tygodnika Powszechnego” przekazano na stronie internetowej krakowskiego pisma i w mediach społecznościowych.

„Hanko kochana, Ty na naszych łamach! Pamiętam nasze pierwsze spotkanie (rok 1977). I od tej pory…. Tyle już lat…  ale nigdy, nawet w najśmielszych snach nie myślałem, że będziesz dla nas pisać felietony. Dziękuję Tobie i redakcji, że wpadła na ten pomysł. Co za radość!” – powitał Krall w „Tygodniku” redaktor senior ks. Adam Boniecki.

Hanna Krall jest jedną z najwybitniejszych polskich reportażystek, związana była m.in. z „Życiem Warszawy”, „Polityką” i „Gazetą Wyborczą”. Autorka słynnego wywiadu z Markiem Edelmanem „Zdążyć przed Panem Bogiem” (1977) oraz licznych reportaży, które wydano jako „Trudności ze wstawaniem” (1990), „Taniec na cudzym weselu” (1994), „Dowody na istnienie” (1996), „Tam już nie ma żadnej rzeki” (1998), „To ty jesteś Daniel” (2001), „Żal” (2007), „Biała Maria” (2011). Autorka dwóch minipowieści „Okna” (opisującej czasy stanu wojennego i procesu o zabójstwo Grzegorza Przemyka) i „Sublokatorka” (historia dwóch kobiet: Żydówki Marty i Polki Marii, rozgrywająca się od II wojny do lat 1980). Ukazały się również jej reportaże książkowe: „Wyjątkowo długa linia” (2004), „Król Kier znów na wylocie” (2006), „Różowe strusie pióra” (2009), a ostatnio książka „Synapsy Marii H.” (2020) oraz zbiór tekstów „Smutek ryb” (2020) wydawanych w „Wiadomościach Wędkarskich”, dla których Krall pisała po odejściu z „Polityki”.

W ostatnim czasie grono stałych felietonistów „Tygodnika Powszechnego” powiększyło się o Zuzannę Radzik i Jacka Podsiadłę. W krakowskim piśmie regularnie możemy czytać również felietony Wojciecha Bonowicza, Pawła Bravo, Jana Klaty, Doroty Masłowskiej, Stanisława Mancewicza i  Andrzeja Stasiuka.

opr. jka, źródło: Tygodnikpowszechny.pl, fot. Ninateka