I Kongres Debaty Publicznej i Gala Dobrego Dziennikarstwa

Instytut Dyskursu i Dialogu organizuje w dniach 15 – 16 grudnia w Centrum Prasowym Foksal przy ul. Foksal 3/5 w Warszawie I Kongres Debaty Publicznej „Powrót do rzetelności! Czy jest możliwy?”. Zaproszenie na to wydarzenie kierowane jest m.in. do dziennikarzy.

I Kongres Debaty Publicznej ma na celu omówienie obecnego stanu debaty publicznej w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji mediów tradycyjnych, lokalnych, obywatelskich i społecznościowych. Wezmą w nim udział przedstawiciele instytucji publicznych, świata mediów, dziennikarze, medioznawcy, aktywiści, praktycy działań około-medialnych czy po prostu osoby zainteresowane stanem debaty publicznej i mediów w Polsce. Zorganizowane zostaną także liczne panele tematyczne z udziałem specjalistów na tematy takie jak: rola mediów lokalnych i obywatelskich, przeciwdziałanie dezinformacji, edukacja medialna, itp.

To pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce, które zgromadzi osoby i instytucje zainteresowane stanem debaty publicznej i mediów w Polsce. Kongres Debaty Publicznej organizowany jest przez Instytut Dyskursu i Dialogu z okazji 5-lecia istnienia fundacji i odbywać się będzie cyklicznie raz na 3 lata. Pierwsza edycja organizowana jest pod hasłem: „Powrót do rzetelności! Czy jest możliwy?” Zapraszamy do zgłaszania się do czynnego udziału w tym wydarzeniu: przedstawicieli instytucji publicznych, mediów, akademików, praktyków dziennikarstwa (w tym obywatelskiego) oraz inne osoby zainteresowane stanem debaty publicznej i mediów w Polsce.

Zwieńczeniem Kongresu będzie Gala Dobrego Dziennikarstwa, która odbędzie się 16 grudnia o 18:30, podczas której wręczymy nagrody dla najlepszych – zdaniem obywateli i Kapituły Konkursu Dobry Dziennikarz – dziennikarzy mijającego roku!

Więcej informacji oraz zapisy: I Kongres Debaty Publicznej – INDID