Home / Z życia mediów  / Jacek Kurski wraca do zarządu Telewizji Polskiej

Jacek Kurski wraca do zarządu Telewizji Polskiej

Przewodniczący Rady Mediów Narodowych Krzysztof Czabański ogłosił głosowanie w sprawie określenia liczby członków zarządu TVP, a także powołania członka zarządu TVP. Jedynym kandydatem był Jacek Kurski.

Jak tłumaczył Czabański w wypowiedzi dla portalu Wirtualnemedia.pl, z wnioskiem o poszerzenie składu zarządu o Jacka Kurskiego wystąpił p.o. prezesa TVP Maciej Łopiński.  – Przyjęliśmy generalną, niepisaną zasadę w Radzie Mediów, że to prezes może formować zarząd. To nie wynika z prawnych przesłanek, ale prezes jako lider zespołu kierowniczego ma prawo do istotnego głosu przy formowaniu zarządów, więc ja ten wniosek pana Łopińskiego uznałem za trafny i poddałem go pod głosowanie – wyjaśniał przewodniczący RMN.

W piątek po południu okazało się, że powrót Jacka Kurskiego do zarządu TVP poparli członkowie rady rekomendowani przez PiS: Krzysztof Czabański, Joanna Lichocka i Elżbieta Kruk, a przeciw byli  Juliusz Braun (rekomendowany przez PO) i Grzegorz Podżorny (zasiadający w radzie z ramienia Kukiz’15).

jka, źródło: Wirtualnemedia.pl