Home / Z życia mediów  / Jerzy B. Wójcik zwolniony z „Gazety Wyborczej”

Jerzy B. Wójcik zwolniony z „Gazety Wyborczej”

Zarząd Agory zwolnił we wtorek dyrektora wydawniczego Jerzego B. Wójcika, który pracował w „Gazecie Wyborczej” od 28 lat.

Wiadomość o rozwiązaniu umowy z Wójcikiem miał przekazać prezes Agory Bartosz Hojka na wtorkowym spotkaniu. Jak informuje portal Wirtualnemedia.pl, zwolnienie nastąpiło w trybie dyscyplinarnym, a powodem miały być niepotwierdzone zarzuty o mobbing, które Wójcik postawił byłej członkini zarządu Agory Agnieszce Sadowskiej.

Rozwiązanie umowy o pracę z dotychczasowym dyrektorem wydawniczym „Gazety Wyborczej” potwierdziła Nina Graboś, dyrektorka ds. komunikacji korporacyjnej Agory. Nie podała jednak przyczyny tej decyzji.

„Powód i tryb zakończenia współpracy z dyrektorem wydawniczym to sprawa pomiędzy wydawcą jako pracodawcą a pracownikiem” – poinformowała.

Redakcja jest zaszokowana decyzją zarządu, Jerzy B. Wójcik związany jest z „Gazetą Wyborczą”  od 1993 roku, wydawcą tytułu został w 2016 roku. Uważa się go za jednego z ojców sukcesu sprzedaży subskrypcyjnej tego dziennika.

Konflikt między redakcją „Wyborczej” a wydającą ją spółką Agora wybuchł  już na początku czerwca po zapowiedzi zarządu Agory o zamiarze połączenia segmentu prasowego (obejmujący głównie „Gazetę Wyborczą” i Wyborcza.pl) i pionu Gazeta.pl w jeden obszar biznesowy. Przeciwko tym planom zaprotestowali naczelni „GW” i część dziennikarzy.

opr. jka, źródło: Wirtualnemedia.pl