Home / Z życia mediów  / Jesień w TVP Historia

Jesień w TVP Historia

TVP Historia jesienna ramówkę zaczyna wyjątkowo wcześnie bo już 15 sierpnia 2020 roku, dokładnie w 100 rocznicę Bitwy Warszawskiej 1920 roku. Na antenie pojawią się nowe cykle i programy związane z przełomowymi wydarzeniami historycznymi, których rocznice obchodzimy w sierpniu 2020 roku. Hitem jesiennej ramówki będzie bez wątpienia nowy teleturniej „Giganci Historii”, największe przedsięwzięcie antenowe w historii TVP Historia – unikatowy format Telewizji Polskiej. Na antenie pojawią się także nowe programy publicystyczne i dokumentalne. Nie zabraknie też premierowych cykli o historii świata.

NOWE PROGRAMY W TVP HISTORIA

„GIGANCI HISTORII”. PREMIERA NOWOŚĆ TVP HISTORIA

Teleturniej

Premiera 15 sierpnia godz. 19.00

Od 23 sierpnia premiery niedziele godz. 16:30, powtórki soboty godz. 19.00

Giganci Historii to wyjątkowy teleturniej dedykowany miłośnikom historii. Każdy odcinek to jeden temat i jeden zwycięzca, ten, który zna najlepsze odpowiedzi na pytania przygotowywane przez ekspertów, dziennikarzy i konkurentów. Teleturniej w którym liczy się wyłącznie wiedza historyczna, znajomość realiów epoki, niuansów, ciekawostek, faktów. Trzy etapy przed wielkim finałem: Kto pierwszy ten lepszy, Bitwa o punkty, Szach mat – w którym uczestnicy zadają sobie wzajemnie pytania. Unikatowy format telewizji polskiej.  Dla zawodników to rywalizacja, dla widzów pełna emocji lekcja historii. Na zwycięzcę teleturnieju czeka tytuł Giganta historii i nagroda 20 tys. PLN. Teleturniej prowadzą Maciej Kurzajewski i Przemysław Babiarz. Opiekę merytoryczną sprawuje prof. Janusz Odziemkowski.

Tematem pierwszego odcinka jest Bitwa Warszawska, a kolejnych m.in. Bitwa o Anglię, Narodziny Solidarności, Kampania polska 1939 r., Giganci starożytnego świata, Władysław Łokietek i wiele, wiele innych.

1920 WOJNA O WSZYSTKO PREMIERA NOWOŚĆ W TVP HISTORIA

3-28 sierpnia – poniedziałek-piątek godz. 18:45

Piotr Gursztyn i jego goście przybliżą wydarzenia i procesy, które w 1920 roku doprowadziły do śmiertelnego starcia między Polską, która niespełna 2 lata wcześniej po 123 latach niewoli odzyskała niepodległość a bolszewicką Rosją. Nieznane fakty i materiały archiwalne pozwolą widzom nie tylko przypomnieć sobie najważniejsze wydarzenia z historii ale także poznać polityczne kulisy międzynarodowych rozgrywek, nastroje Polaków i klimat tamtych czasów.  Program realizowany w studiu wirtualnym. Wokół rozmówców, na ścianach studia, rozgrywają się sceny batalistyczne zarejestrowane na archiwalnych filmach sprzed 100 lat. W trakcie rozmowy, w studiu pojawiają się holograficzne postaci bohaterów wydarzeń sprzed wieku, zarówno ze strony polskiej, jak i sowieckiej.

CUD WISŁY PREMIERA NOWOŚĆ W TVP HISTORIA

Cykl dokumentalny

soboty i niedziele godz. 21:00

Zrealizowany z okazji stulecia Bitwy Warszawskiej 1920 roku i ustanowionego przez Sejm RP Roku Bitwy Warszawskiej cykl dokumentalny prezentujący najważniejsze fakty, wydarzenia i postaci związane z Bitwą Warszawską 1920 r, która zmieniła losy świata i postawiła tamę bolszewickiemu najazdowi, którego celem – według planów Lenina i Trockiego “po trupie pańskiej Polski” – miała być cała Europa. A potem cały świat.

Podobnie jak inne najważniejsze bitwy w dziejach powszechnych, winna zajmować odpowiednie miejsce w świadomości nie tylko Polaków, ale także całego świata – stojąc obok Maratonu, Wiednia czy Lepanto w gronie najdonioślejszych wydarzeń w dziejach świata. Cykl w reżyserii Macieja Pawlickiego, Jarosława Rybickiego i Tadeusza Łysiaka.

TWARZE SOLIDARNOŚCI  PREMIERA NOWOŚĆ W TVP HISTORIA

Poniedziałek- piątek godz. 17:45

Cykliczny program historyczny Tadeusza Płużańskiego, poświęcony przypadającej w tym roku 40 rocznicy powstania wielkiego, niemal 10 milionowego ruchu społecznego: NSZZ Solidarność. Przybliża przede wszystkim tematykę strajków lipca/sierpnia 1980 roku, które doprowadziły do podpisania umów między protestującymi a komunistyczną władzą.

40 portretów często zapomnianych już bohaterów sprzed 40 lat, współtwórców naszej wolności. Tytułowe Twarze Solidarności reprezentować będą nie tylko Gdańsk i Szczecin, ale ogniska protestu jaki latem 1980 roku ogarnął cały kraj. Pokażemy masowość i wspólnotowy charakter ruchu, który wpłynął na losy świata.

CI CHOLERNI POLACY PREMIERA NOWOŚĆ W TVP HISTORIA

Soboty  godz. 22:30

Cykl dokumentalny prezentujący historię Polaków walczących w Bitwie o Anglię zrealizowany w Muzeum Lotnictwa w Krakowie. Wspomnienia, nieznane dokumenty, anegdoty

TU WSZYSTKO JEST POLSKĄ  PREMIERA NOWOŚĆ W TVP HISTORIA

Sobota godz. 14:00

Nowy cykl Piotra Legutki i Pawła Nowakowskiego przez pryzmat Wawelu prezentuje ciągłość naszej polskiej historii i znaczenie jakie to miejsce odegrało w dziejach narodu i państwa polskiego. Wawel jako symbol niepodległości i trwania polskości mimo naszej trudnej historii. Rozmowy z zaproszonymi gośćmi prowadzone w przestrzeni wzgórza, w katedrze i komnatach zamkowych. Nowatorskie opracowanie graficzne poszczególnych odcinków cyklu, ikonografia i współgrająca obecność zespołu Cracovia Danza w kostiumach z epok.

KUCHNIA JAGIELLONÓW PREMIEROWE ODCINKI

Program kulinarny

Niedziela 15:45

Łukasz Modelski – z wykształcenia historyk sztuki i kultury średniowiecza, z zawodu redaktor, wieloletni wiceszef „Twojego Stylu”, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni z perspektywy dawnych przepisów i kompozycji smaków opowiada o niezwykłej historii dynastii, która trwale wpisała Polskę w europejską historię – Jagiellonów. Bogactwo aromatów „Kuchni Jagiellonów”, w której pobrzmiewają nuty węgierskie, tureckie, orientalne, a także swojskie ze wschodnich rubieży Rzeczpospolitej tworzy niezwykłą mapę historii Polski, międzynarodowych kontaktów handlowych, wojen, podbojów i salonowych negocjacji.

EKSPERTYZA PREMIEROWE ODCINKI

Cykl dokumentalny

Piątki godz. 20:15

W każdym odcinku Piotr Litka i Tomasz Kamiński przyglądają się znanym historycznym wydarzeniom przez pryzmat najnowszych osiągnieć kryminalistyki i nowoczesnych technik badawczych. Starają się znaleźć odpowiedź na pytanie – jak było naprawdę. Cykl przygotowany wspólnie z INP oraz Instytutem Ekspertyz Sądowych

ARCHIWUM ZIMNEJ WOJNY PREMIEROWE ODCINKI

Piątki godz. 22:00

„Od Szczecina nad Bałtykiem do Triestu nad Adriatykiem opadła żelazna kurtyna w poprzek kontynentu” – mówił Winston Churchill w przemówieniu w 1946 roku. To był początek zimnej wojny. Jesienią w TVP Historia nowa odsłona popularnego cyklu autorstwa Andrzeja Mietkowskiego i Jana Sosińskiego, opartego m.in. na unikatowych nagraniach z weteranami tej wojny, która zdaniem wielu ekspertów wciąż trwa. Zobaczymy mało znane nagrania i archiwa z tamtego okresu, przypomnimy wydarzenia które w dużym stopniu kształtowały późniejszy układ sił.

SĄDY- PRZESĄDY PREMIEROWE ODCINKI

Czwartki godz. 22:00

Czwartkowe wieczory w TVP Historia dedykowane będą rozmowom na ważne i aktualne tematy społeczne, polityczne i artystyczne. „Sądy przesądy” to blok programów publicystycznych: „Rozróby u Kuby”, „Świat nie-przedstawiony” i „W powiększeniu”.

„Rozróby u Kuby” poprowadzi Jakub Moroz, który z gośćmi – artystami, pisarzami, naukowcami będzie poruszał bieżące tematy i łamał stereotypy. W premierowym odcinku rozmowa będzie dotyczyła relacji chińsko-amerykańskich w dobie koronawirusa oraz wpływu pandemii na rozkład sił na świecie, a także tego jak kryzys gospodarczy zmieni światową politykę.

PREMIERY SERIALI DOKUMENTALNYCH W TVP HISTORIA

BIBLIA – PREMIERA

Soboty i Niedziele godz. 14:45

Cykl filmów ze znakomitą obsadą, opowiadający o głównych postaciach biblijnych, takich jak Abraham, Mojżesz, Salomon, Samson i Dalila, Józef, Jezus. Pierwsza część – Genezis to opowieść o historii świata zawartej w Księdze Rodzaju, ostatnia Apokalipsa według świętego Jana. Niezwykła opowieść o fundamentach kultury chrześcijańskiej.

Środy godz. 20:00

Największe mity w historii AmerykiPREMIERA

26.08./02.09./09.09.

Rewolucja Amerykańska. Wojna domowa. Amerykański sen. To momenty w historii i hasła, które określają charakter Stanów Zjednoczonych Ameryki. Jednak na ile można ufać tym przekazom? Ile mitów lub półprawd można znaleźć w historii Stanów Zjednoczonych? Autorzy filmu odwiedzą Nowy Jork, Atlantę, Boston i Arizonę, żeby zanurzyć się w mitologicznej przeszłości Ameryki. Odkryją bohaterów przewodzących w czasach triumfalnych zrywów Ameryki i ich nierzadko ciemne strony i cyniczne motywy.  Seria  prostuje wiele kłamstw i niedopowiedzeń, które do tej pory funkcjonują w obiegowej historii Stanów Zjednoczonych.

HISTORIA W POSTACIACH ZAPISANA – PREMIEROWE ODCINKI

Soboty godz. 23:00 (powtórka poniedziałki godz. 20:15)

Jesienią na antenie TVP Historia widzowie będą mogli zobaczyć premierowe odcinki niezwykle lubianego cyklu „Historia w postaciach zapisana”. Seria, w oparciu o archiwalia, fragmenty biograficznych filmów fabularnych  i wypowiedzi ekspertów, przybliża losy najbardziej charakterystycznych postaci historii europejskiej. Gospodarzem programu jest  Stéphane Bern, charyzmatyczny francuski prezenter. Bohaterami kolejnych epizodów będą między innymi: Leonardo da Vinci, Winston Churchill, Jean de La Fontaine, Teresa Liseux i Napoleon.