Home / Z życia mediów  / Jesienne nowości kanałów tematycznych TVP

Jesienne nowości kanałów tematycznych TVP

Telewizja Polska zaprezentowała jesienną ofertę swoich kanałów tematycznych: TVP Kultura, TVP Historia, TVP Dokument i TVP HD. Nie zabraknie w niej nowych programów i relacji z wydarzeń kulturalnych.

Najważniejszą imprezą tej jesieni w TVP Kultura będzie XVIII Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina. Od 2 października zaplanowano transmisje, studia, ekskluzywne wywiady i relacje.

Wśród nowości na tej antenie znalazły się m.in. cykl „Paryż. Śladami Chopina”, poświęcony paryskiemu życiu i twórczości najwybitniejszego polskiego kompozytora, oraz „Muzyka Skalnego Podhala”, seria miniatur filmowych powstałych na podstawie współpracy Krzysztofa Trebuni-Tutki i Polskiego Wydawnictwa Muzycznego.

Jesienne nowości TVP Historia to m.in. program Andrzeja Karczmarczyka i Dobrosława Rodziewicza poświęcony tzw. Karnawałowi Solidarności pt. „O roku ów”. Codzienne życie w powojennej Polsce pokaże zaś cykl „W PRL-u”.

Natomiast Wiktor Świetlik w swoim programie „Nie taka prosta historia”  spróbuje odpowiedzieć na pytanie, jak filmy, książki oraz gry komputerowe o tematyce historycznej mają się do historycznej prawdy.

TVP Dokument od 3 października zaprosi na cykl „Portrety dokumentalne”, poświęcony sylwetkom najważniejszych polskich dokumentalistów, w którym zderzą się wizje kilku pokoleń filmowców. Kolejną nowością tego kanału będzie zaś program „Polskie dziedzictwo” poświęcony polskiemu dziedzictwu kulturowemu na terenach dawnej Rzeczypospolitej.

opr. jka, źródło: TVP