Home / Z życia SDP  / Spotkanie z malarzem Wiesławem Łosiem. ZAPOWIEDŹ

Spotkanie z malarzem Wiesławem Łosiem. ZAPOWIEDŹ

Istotą jego twórczości jest ukazywanie obecności Boga w życiu zwykłego człowieka. Na spotkanie z malarzem Wiesławem Łosiem zaprasza 7 lipca na portalu sdp.pl Krzysztof Skowroński, prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, redaktor naczelny Radia Wnet, w ramach cyklu „Dziennikarze artystom – artyści dziennikarzom”.  Premiera o godz. 18.

Przewodnikami duchowymi dla Wiesława ŁosiaAdam Chmielowski, krakowski malarz, który porzucił pędzle i sztalugę dla ubogich i stał się Bratem Albert oraz Kiko Argüello, założyciel Drogi Neokatechumenalnej. Sztuki malowania nauczył się sam, nie skończył żadnej szkoły artystycznej. Talent ujawnił się dość późno. Przełomem była choroba żony, którą się teraz opiekuje. W jej portretach starał się wyrazić kolejne stadia cierpienia i relacji z Bogiem.

Łoś w twarzach bohaterów swoich obrazów, szuka historii, tajemnicy, głębi duchowej. Portretuje m.in. osoby doświadczone przez los, niepełnosprawnych, chorych, ludzi żyjących na marginesie społeczeństwa.

Moje obrazy są inspirowane przez miłość i tajemne poznanie. Zawdzięczam je Duchowi Świętemu. Pragnę tylko rzucić nieco światła, aby każdy mógł z nich czerpać według swego pragnienia i stanu swej duszy – mówił artysta w „Gościu Niedzielnym”.

Cykl imprez „Dziennikarze artystom – artyści dziennikarzom” dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura w sieci”, którego celem jest wsparcie upowszechniania dorobku kultury w internecie w czasie pandemii koronawirusa.