Karty życia zapisane patriotyzmem – premiera biografii Antoniego Macierewicza

Jest to wyjątkowa książka, ponieważ bohater jest wyjątkowy. Postawił się po stronie pełnej niepodległości i nigdy nie godził się na układy, częściowe niepodległości, koncesje  – powiedział Leszek Sosnowski, szef wydawnictwa Biały Kruk, którego nakładem ukazała się książka „Macierewicz. Człowiek do zadań niemożliwych”. Jej autorem jest wieloletni redaktor naczelny „Tygodnika Solidarność”, były wiceprezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, publicysta portalu sdp.pl, Jerzy Kłosiński.

Premiera biografii byłego ministra obrony narodowej odbyła się w środę, 9 października w Domu Dziennikarza przy ul. Foksal 3/5 w Warszawie. Przybyli na nią tłumnie przyjaciele, sympatycy, dziennikarze.

Dr Jan Parys, wieloletni współpracownik Antoniego Macierewicza, minister obronny w rządzie Jana Olszewskiego, powiedział, że do powstania książki przyczyniły się trzy osoby. Pierwszą z nich jest szef Białego Kruka, Leszek Sosnowski, który odważył się na jej wydanie.

– Paszkwile, które ukazały się w ostatnim czasie, stworzyły rynek na rzetelną książkę o Antonim – zauważył Jan Parys.

Dodał, że dzięki tej biografii czytelnicy będą mogli spojrzeć jej bohaterowi głęboko w oczy i zrozumieć kim jest naprawdę.

Jako drugą osobę Parys wymienił autora, Jerzego Kłosińskiego. – Odgarnia on kłamstwa i na podstawie różnych źródeł, wielu dokumentów, bez emocji przytacza różne opinie, pozwalając czytelnikowi wyrobić swoje zdanie – podkreślił.

Trzecią osobą, bez której ta książka by nie powstała, to oczywiście jej bohater. Jak zauważył Jan Parys przez pryzmat losów Macierewicza: studenta, działacza opozycji, posła, ministra, patrzymy na najnowsze dzieje naszej ojczyzny.  Podkreślił, że książka prostuje wiele opinii na temat historii najnowszej, a szczegółowy opis lat młodzieńczych pozwala zrozumieć wiele późniejszych decyzji Macierewicza, na przykład dlaczego nie godził się na demokratyzację socjalizmu, czy nie mógł się odnaleźć w towarzystwie GeremkaMichnika.

–  Antoni nie zawsze osiągał sukcesy, często przegrywał, był w sytuacjach ciężkich, ale nigdy nie rezygnował. Jego decyzje zawsze miały patriotyczne motywacje – powiedział Jan Parys.

Jerzy Kłosiński mówiąc o genezie powstania książki podkreślił, że polskim czytelnikom należała się prawda o Antonim Macierewiczu, który odegrał przełomową rolę w historii Polski, od czasu powstania KOR-u aż do katastrofy smoleńskiej.

Chciałem podziękować Antoniemu za tę przygodę wielu fascynujących rozmów jakie odbyliśmy – mówił Jerzy Kłosiński.

Na koniec spotkania głos zabrał bohater książki Kłosińskiego. Opowiadał o tym, że był świadkiem najważniejszych momentów w najnowszej historii Polski, począwszy od tego kiedy to jako ośmioletni chłopiec obserwował na ulicach wydarzenia 1956 r. Podkreślił, że zarówno z perspektywy swoich  doświadczeń, jak też jako historyk, za najważniejsze uznaje wynegocjowanie obecności wojsk amerykańskich w Polsce i sojusz strategiczny ze Stanami Zjednoczonymi.

– Ważny jest rozwój społeczny, gospodarczy, ale bez bezpieczeństwa militarnego, bez gwarancji zewnętrznych cała reszta nie będzie mogła być realizowana – zauważył Antoni Macierewicz.

Kończąc swoje wystąpienie były minister obrony narodowej poinformował, że pod koniec roku, najpóźniej na początku przyszłego, gotowy będzie raport jego komisji ds. zbadania przyczyn katastrofy smoleńskiej. Obecnie w amerykańskim instytucie trwa porównywanie raportów Anodiny i Millera z ustaleniami zawartymi w  tzw. „raporcie technicznym” przygotowanym przez zespół Macierewicza. Raport komisji będzie opublikowany po zakończeniu tych prac.

jka