Home / Z życia mediów  / Rozdano nagrody w konkursie “Eko Dziennikarz”

Rozdano nagrody w konkursie “Eko Dziennikarz”

Dziennikarze z redakcji „Dziennika Gazety Prawnej”, „Pulsu Biznesu”, Programu 1 Polskiego Radia oraz Polskiej Agencji Prasowej zostali laureatami trzeciej edycji konkursu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej „Eko Dziennikarz”. Nagrody wręczono 9 października br. w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Ochrony Środowiska POL-ECO SYSTEM.

Warunkiem udziału w konkursie było nadesłanie publikacji, które ukazały się w mediach między 1 stycznia a 31 grudnia 2018 r., a ich tematem była szeroko rozumiana ochrona środowiska z uwzględnieniem roli NFOŚiGW. W trzeciej odsłonie konkursu przewidziano dodatkową kategorię dotyczącą publikacji z 2019 r. o charakterze podsumowującym 30-letnią działalność NFOŚiGW.

W sumie na konkurs wpłynęło ponad 200 materiałów dziennikarskich, na podstawie których jury wyłoniło czworo laureatów.

W kategorii dotyczącej publikacji z 2018 r. nagrodę główną otrzymał Jakub Pawłowski z „Dziennika Gazety Prawnej”, a wyróżnienie Aleksandra Rogalaz „Pulsu Biznesu”. Dziennikarzy doceniono m.in. za umiejętne rozpoznawanie i definiowanie zagrożeń i wyzwań środowiskowych oraz za wnikliwą analizę polityki ekologicznej państwa, której współrealizatorem jest NFOŚiGW.

Natomiast w kategorii dotyczącej publikacji z 2019 r. nagrodzono Aleksandrę Michałek-Tycner z Programu 1 Polskiego Radia za wszechstronne, analityczne i przekrojowe spojrzenie na 30-letnią działalność Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej oraz jej znaczenie dla ekorozwoju Polski. Dodatkowo wyróżniono Jacka Krzemińskiego z Polskiej Agencji Prasowej za dostrzeżenie nowej oferty programowej NFOŚiGW, który w roku swojego 30-lecia ogłosił program „Polska Geotermia Plus”, który ma być „główną siłą napędową rozwoju tego segmentu energetyki w naszym kraju”.

Konkurs „Eko Dziennikarz” został ustanowiony w 2017 r. Dotychczas jego laureatami byli dziennikarze reprezentujący Polską Agencję Prasową, Polskie Radio oraz branżowe miesięczniki i portale: „Środowisko”, „Wodociągi-Kanalizacja”, Portal Komunalny, teraz-srodowisko.plgramwzielone.pl.

red.