Home / Galerie  / Koncert Ewy Błoch i spotkanie opłatkowe SDP w Warszawie

Koncert Ewy Błoch i spotkanie opłatkowe SDP w Warszawie

Spotkania opłatkowego w tak licznym gronie w Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich jeszcze nie było. Z inicjatywy zarządu Oddziału Warszawskiego SDP, Klubu Akapit, Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP oraz Dyskusyjnego Klub Filmowy DIALOG w Domu Dziennikarza przy ul. Foksal 3/5 w Warszawie we wtorkowe popołudnie zebrali się nie tylko członkowie wymienionych klubów, ale również przedstawiciele Zarządu Głównego SDP, pracownicy biura oraz zaproszeni goście.

Życzenia, przełamanie się opłatkiem i świąteczny poczęstunek poprzedziła prawdziwa uczta kulturalna. Zebrani wysłuchali bowiem wspaniałego koncertu sopranistki Ewy Błoch, która wykonała kilka pieśni Stanisława Moniuszki. – Każda jego pieśń jest malowana słowem. Mówi o czymś, co boli, co cieszy – powiedziała artystka przed występem.

Po koncercie, tradycyjnym zwyczajem, przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP Teresa Kaczorowska podsumowała działalność klubu w mijającym roku (podsumowanie można przeczytać tutaj). Podobny bilans przedstawiła również Anna Malinowska-Wegner, szefowa Klubu Akapit.

Potem, wszyscy, zgromadzeni wokół stołu zastawionego świątecznymi przysmakami przyniesionymi przez przybyłych na spotkanie, zaśpiewali kolędę, składali sobie życzenia i łamali się opłatkiem.

Prezes SDP Krzysztof Skowroński życzył wszystkim cierpliwości, zarówno tej w oczekiwaniu na Nowonarodzonego, jak też w codziennym życiu. Szef Oddziału Warszawskiego SDP Zbigniew Rytel życzył natomiast, abyśmy co roku obchodzili święta Bożego Narodzenia, a nie, jak to niestety zaczyna już bywać, święta zimowe, czy jakieś inne…

Fragmenty koncertu Ewy Błoch