Koncert „Kochałem mój kraj” podczas lutowego spotkania Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Aby przypomnieć, że trwa karnawał, drugie w 2024 r. spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP będzie muzyczne. W pierwszą środę miesiąca, 7 lutego 2024 r., o godz. 18.00, w Domu Dziennikarza, przy ulicy Foksal 3/5 w Warszawie, odbędzie się koncert „Kochałem mój kraj” w wykonaniu Galerii Autorskiej i Teatru WELL ART Bogny Lewtak-Baczyńskiej, dedykowany śp. Januszowi Baczyńskiemu – artyście, żeglarzowi, biznesmenowi.

Serdecznie zapraszam!

dr Teresa Kaczorowska,

przewodnicząca Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP

Galeria Autorska i Teatr WELL ART Bogny Lewtak-Baczyńskiej (skład):

Bogna Lewtak-Baczyńska – artystka wszechstronna: dr sztuki, malarka, reżyserka, kompozytorka, wokalistka, autorka scenariuszy, felietonów, poezji i pieśni. Absolwentka Wydziału Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie i Wydziału Reżyserii w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie. Asystentka ASP w Warszawie (1977–1992), teatralna i filmowa wielu wybitnych polskich reżyserów, w tym K. Dejmka oraz J. Rakowieckiego (w Teatrze Polskim w Warszawie) i A. Wajdy (w spektaklu „Dziady” A. Mickiewicza w PWST w Warszawie). Staże reżyserskie odbywała w l’Opera de Paris (w operach, z udziałem L. Pavarottiego i S. Ozawy), w paryskim Theatre de Chaillot (u słynnego A. Vitez’a), zaś staż aktorki w szkołach przy teatrach w Paryżu. Uczestniczka ok.180 wystaw malarstwa i rysunku, w tym 34 indywidualnych i ponad 70 wystaw konkursowych w prestiżowych galeriach europejskich, głównie w Paryżu, ale też w Szwajcarii i Holandii

Laureatka 41 nagród w różnych dziedzinach sztuki, w tym 13 głównych nagród w dziedzinie malarstwa i rysunku w konkursach międzynarodowych we Francji, m.in. Srebrnym i Złotym Medalem Federacji Kultury Francuskiej (1987,1988); Srebrny Medalem za malarstwo (Międzynarodowa wystawa malarstwa, Desertines, Francja 1986); I nagrodą w Międzynarodowym Konkursie Malarstwa  z okazji Dni Kina Amerykańskiego (Deauville, Francja 1986); I Nagrodą za Rysunek w Międzynarodowym Konkursie Malarstwa i Rysunku (Deauville, Francja 1989); Medalem za Sztukę od SEAB w imieniu Francji (Paryż, 2016); Nagrodą główną „Consecration” – Grand Concours International (Francja 2018, 2020).

Zdobyła też główne nagrody muzyczne, są to: I Nagroda dla albumu CD „Wypominki. Szkice. Live. Bogna Lewtak-Baczyńska” – „Polskie Ojczyzny 2015” (Polska 2015); I Nagroda dla albumu 3x CD „Nie – nie żałuję…”, Festiwal „Losy Polaków” (2017); 19 nagród muzyczno-wykonawczych (w tym w Konkursie Międzynarodowym o Grand Prix Edith Piaf), nagród filmowych i za działalność teatralną. Wyreżyserowane przez nią spektakle to m.in. „Marta” w Teatrze w Zielonej Górze i dwie autobiograficzne sztuki „Oblężenie “ I i II cz. w gwiazdorskiej obsadzie w Polskim Radio. Zdobyła też  wiele nagród i wyróżnień literackich (w dziedzinie reportażu i poezji).

Dagny Baczyńska-Kissas – pianistka, kompozytorka, tancerka, pedagog, koncertująca jako solistka i kameralistka w kraju i za granicą, laureatka wielu nagród pianistycznych i kompozytorskich, także nagród za solowe płyty. Uczestniczka XV i XVI Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. F. Chopina w Warszawie i IV Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. F. Liszta we Wrocławiu. Autorka choreografii do muzyki własnej oraz F. Chopina, A. Vivaldiego, G. Kissas, B. Lewtak-Baczyńskiej. Jest laureatką nagród pianistycznych: Grand Prix na międzynarodowym konkursie „Magic sound of Romania” 2023, pierwszych miejsc w międzynarodowych konkursach: „Sound of Music” 2023, „Art Marathon in Cyprus” 2023, „Paints of the Spanish Sun” 2023, III nagrody w Międzynarodowym konkursie Chopinowskim Gloria Artis w Wiedniu 2023 oraz głównych nagród kompozytorskich: w międzynarodowym festiwalu „Lugoj Melos Fest” 2023, „Cambridge Music Competition” 2023, II miejsca w International Vivaldi Music Competition 2023. Jest laureatką licznych nagród za solowe płyty pianistyczne i kompozytorskie  (2011-2023) na Festiwalach Multimedialnych „Losy Polaków”, „Polskie Ojczyzny” i Międzynarodowych Katolickich Festiwalach Filmów i Multimediów w Niepokalanowie za własne płyty chopinowskie i pianistyczno-kompozytorskie.

Maja [Maya] Baczyńska – dr sztuki, muzyk i performerka, reżyserka filmowa i teatralna, scenarzystka, dziennikarka, librecistka, poetka, autorka baśni i opowiadań dla dzieci. Laureatka nagród muzycznych, poetyckich, filmowych i teatralnych. Inicjatorka cyklu spotkań networkingowych „Muzyka w filmie SFP” z ramienia zarządu Koła Reżyserów SFP. Założycielka grupy filmowej MUDO Music Documentaries. Gra koncerty muzyki intuitywnej na styku eksperymentu i tradycji oraz muzyki relaksacyjnej. Od 2023 r. współpracuje z zespołem punkowym Ciary jako skrzypaczka. Od ponad 13 lat prowadzi zajęcia muzyczne. Występowała z Warsaw Gamelan Group na Festiwalu Sonus ex Machina w Poznaniu, w Muzeum Azji i Pacyfiku im. Andrzeja Wawrzyniaka w Warszawie oraz w Filharmonii Narodowej. Autorka licznych solowych programów muzycznych, m.in tryptyku „Strange Songs”, „Tribal Songs” (wydane jako album CD live), „City Songs” oraz „Haiku Music”. Zawodowo interesuje się arteterapią. Laureatka wielu nagród muzycznych i poetyckich m.in. I nagrody Grand Prix w Ogólnopolskim Konkursie Poetyckim „O Złotą Pszczołę” na tomik poetycki, I nagrody w Ogólnopolskim Konkursie Literackim „Śląski Shakespeare”, II nagrody i wyróżnienia w Ogólnopolskim Konkursie Poetyckim „Jesienna Chryzantema”, filmowych i teatralnych. Autorka libretta do „Pasji” na solistów, chór i orkiestrę Rafała Kłoczko, a także spektakli autorskich: „Czas Dziwnotworów”, „Dziwnotwór”, „Motyl i wilk”, „Matka skodyfikowana” oraz tomików poetyckich „Pióra dzikich”, „Ojcowizna” i „Matka skodyfikowana” oraz książki dla dzieci „Jezioro sekretów i inne opowiadania”.

Beata Górska-Słociak – absolwentka Akademii Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Warszawie, współpracuje z Galerią Autorską i Teatrem WELL ART Bogny Lewtak-Baczyńskiej. Aranżerka, autorka muzyki do własnych tekstów, współpracownik wielu wybitnych aktorów przy realizacji spektakli słowno-muzycznych w Teatrze Powszechnym, w Teatrze Nowym, w Akademii Teatralnej w Warszawie. Jedna z głównych wykonawczyń – pianistów biorących udział razem z pianistką Dagny Baczyńską-Kissas w prawie wszystkich znaczących kilkudziesięciu nagraniach Bogny Lewtak-Baczyńskiej nagrodzonych 19. nagrodami, począwszy od „Ogrodu Wyklętych” (1995), „Ogrodu Zaklętego” (1997 – typowanego do „Fryderyków”.

Kallina Kissas – uczennica szkoły muzycznej, utalentowana też plastycznie, a szczególnie muzycznie oraz w śpiewie. Uczennica gry na skrzypcach u prof. Marty Lelek oraz na altówce u prof. Marcelego Szczerka. Jest laureatką 16 nagród w międzynarodowych i ogólnopolskich konkursach muzycznych w grze na obu instrumentach.

Anastasios Kissas – uczeń klasy szkoły muzycznej w Warszawie. Jest też utalentowany plastycznie, aktorsko i muzycznie, ponadto interesuje się paleontologią. Kształci się w klasie altówki u prof. Marcelego Szczerka. Jest laureatem trzech nagród w międzynarodowych konkursach muzycznych (w altówce i śpiewie klasycznym).

PROGRAM KONCERTU, 7 stycznia 2024 r.

Otwarcie Wieczoru

1. Nokturn – Fantazja „W blasku księżyca” – muz. Dagny Baczyńska-Kissas
  2. Nokturn – Fantazja „W blasku słońca” – muz. Dagny Baczyńska-Kissas, fortepian – Dagny Baczyńska-Kissas

Przemijanie