Home / Z życia mediów  / Konkurs dla dziennikarzy „Twarze ubóstwa”

Konkurs dla dziennikarzy „Twarze ubóstwa”

Wspólnota Robocza Związków Organizacji Socjalnych (WRZOS) przy współpracy z Polskim Komitetem Europejskiej Sieci Przeciwdziałania Ubóstwu (EAPN Polska) ogłosiła ogólnopolski konkurs dla dziennikarzy.

„Wierzymy, że media mają bardzo ważną rolę w opisywaniu zjawisk społecznych, również tych trudnych. Chcemy wyróżnić autorów, którzy w swoich pracach pokazują złożoność ubóstwa z perspektywy życiowego doświadczenia ludzi nim dotkniętych, problemu polityki publicznej, jak również działania szeroko pojętej pomocy społecznej” – piszą organizatorzy.

Patronem konkursu jest Bartosz Mioduszewski, członek zarządu WRZOS, który zginął tragicznie dwa lata temu w pożarze, próbując uratować życie osobie z niepełnosprawnością.

W konkursie mogą wziąć udział dziennikarze mediów o zasięgu zarówno ogólnopolskim, regionalnym i lokalnym, których prace zostały opublikowane lub wyemitowane pomiędzy 1 stycznia 2019, a 17 września 2020 roku.

Organizatorzy czekają na:

• artykuły prasowe na min. 10 tys. znaków
  • audycje radiowe
  • programy telewizyjne
  • materiały internetowe

Materiały wraz z podpisanym formularzem zgłoszeniowym można nadsyłać do 17 września 2020 roku  na adres: anika.malecka@wrzos.org.pl

Laureatów Konkursu poznamy na uroczystej gali 17 października w Międzynarodowym Dniu Walki z Ubóstwem.

Więcej informacji, regulamin i formularz zgłoszeniowy na stronie WRZOS.

opr. jka, źródło: WRZOS