Home / Z życia mediów  / Konkurs o Grand Prix KRRiT na reportaże i dokumenty radiowe

Konkurs o Grand Prix KRRiT na reportaże i dokumenty radiowe

Studio Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia zaprasza do udziału w konkursie o Grand Prix Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Dokumenty i reportaże można zgłaszać do 31 października. Oceniane i nagradzane będą prace zrealizowane po 1 września 2019 roku, a jury konkursu zwracać będzie uwagę na wagę podejmowanych tematów, rzetelność dokumentowania i wysokie walory dramaturgii radiowej.

Prace w konkursie o Grand Prix Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji mogą zgłaszać rozgłośnie regionalne, programy ogólnopolskie, a także Studio Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia. Każdy z podmiotów może wysłać na konkurs po dwie audycje – wytypowane wcześniej w wyniku np. wewnętrznej preselekcji w redakcjach. W tegorocznej edycji oceniane będą prace zrealizowane pomiędzy 1 września 2019 roku, a 31 października 2020 roku.

Zgłaszane mogą być premierowe prace przygotowane specjalnie na konkurs, a także reportaże radiowe już publikowane na antenach radia publicznego. Do udziału dopuszcza się również audycje, które zdobyły już nagrody w innych konkursach krajowych lub zagranicznych.

W tym roku Studio Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia zmieniło formę przesyłania zgłoszeń – audycje i karty zgłoszeniowe przyjmowane są wyłącznie on-line. Zgłoszenia przyjmuje sekretarz konkursu – Agnieszka Walewicz, pod adresem: agnieszka.walewicz@polskieradio.pl.

Tegorocznych laureatów wyłoni Jury w składzie: przewodnicząca – minister Teresa Bochwic (zastępca przewodniczącego KRRiT), członkowie – Mirosław Rogalski (redaktor naczelny Studia Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia), Agnieszka Czarkowska (Polskie Radio Białystok), Marek Miller (Laboratorium Reportażu), Magdalena Skawińska (Studio Reportażu i Dokumentu Polskiego Radia).

Regulamin i karta zgłoszenia do pobrania TUTAJ.

opr. jak, źródło: Polskie Radio