Konserwatywne media na „liście” ministerstwa kultury

Portal wPolityce.pl dotarł do korespondencji Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z jedną z instytucji kultury, w której resort kierowany przez Bartłomieja Sienkiewicza domaga się informacji dotyczących przekazywania wsparcia finansowego różnym podmiotami. Na liście  znalazły się m.in. media konserwatywne.

„Na wniosek kierownictwa MKiDN, Departament Narodowych Instytucji Kultury zwraca się z uprzejmą prośbą o przekazanie informacji odnoszących się do ewentualnych umów, których skutkiem było przekazanie przez Państwa instytucje środków finansowych w latach 2015 – 2023 następującym podmiotom” – napisano w piśmie do którego dotarł portal wPolityce.pl.

Nie byłoby może w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że na liście podmiotów, co do których informacji domaga się resort Sienkiewicza, znajdują się przede wszystkim organizacje o charakterze religijnym, m.in. Caritas Polska, patriotycznym czy prawicowym.  Znalazły się na niej także konserwatywne media, takie jak: Telewizja Republika, Tygodnik Do Rzeczy, Tygodnik Sieci, Tygodnik Solidarność, czy kwartalnik Fronda Lux.

opr. jka, źródło: wPolityce.pl