Home / Z życia mediów  / Letnie czytanie gazet w Zamościu

Letnie czytanie gazet w Zamościu

3 lipca na Rynku Wodnym w Zamościu rozpocznie działalność Letnia Czytelnia Książek i Prasy. Dla mediów to szansa na promocję wśród mieszkańców i turystów.

Letnia Czytelnia Książek i Prasy powstała z inicjatywy Książnicy Zamojskiej im. Stanisława Kostki Zamoyskiego w Zamościu. Współtworzą ją także zamojskie media: „Kronika Tygodnia”, „Nowy Kurier Zamojski”, Katolickie Radio Zamość, portal informacyjny zyciezamoscia.pl i Telewizja Kablowa Zamość.

Z wakacyjnej czytelni będzie można korzystać od środy do niedzieli, od 3 lipca do 31 sierpnia. W dni powszednie będzie ona funkcjonowała w godz. 10.00 – 17.00, a w niedziele w godz. 11.00 – 15.00.

– Mamy nadzieję, że tą inicjatywą trafimy do osób mało korzystających z tradycyjnej biblioteki, rozbudzimy większą potrzebę czytania i udowodnimy, że jest to zajęcie wartościowe, przyjemne i pożyteczne – informuje Halina Zielińska z działu promocji i upowszechniania czytelnictwa Książnicy Zamojskiej.

Do korzystania letniej czytelni pracownicy zamojskiej placówki zapraszają czytelników w każdym wieku. – W naszej plenerowej bibliotece oprócz możliwości poczytania książek i przejrzenia prasy, będzie można również zagrać w gry planszowe, porozmawiać o literaturze, spotkać się z regionalistami, sprawdzić swoje zdolności pisarskie w konkursie na fraszkę, zgłębić wiedzę o grach fabularnych RPG i Larp. Nie zabraknie też głośnego czytania dla dzieci, zabaw i łamigłówek literackich – dodaje Halina Zielińska.

Robert Horbaczewski, redaktor naczelny „Kroniki Tygodnia” tłumaczy, że udział w tym przedsięwzięciu to okazja do działań wizerunkowych i marketingowych dla kierowanej przez niego gazety. – Zależy nam na tym, żeby prasa była czytana, nie tylko w internecie. Chcemy by ludzie dostrzegli, że w papierowej wersji drukujemy poszerzone teksty, reportaże, ciekawe fotografie. To taki ukłon w kierunku czytelników, którzy czytają nas głównie w sieci, by oswoić ich z „papierem” – mówi Robert Horbaczewski.

I dlatego podczas letniej czytelni będzie można poczytać aktualne i archiwalne numery gazety. Redaktor naczelny „Kroniki Tygodnia” nie ukrywa też, że liczy na to, że udział w tym przedsięwzięciu to okazja do pokazania turystom odwiedzającym Zamość, że istnieje taka gazeta jak „Kronika Tygodnia”. – A wszystko to po to, by poszerzyć krąg czytelników – podkreśla Robert Horbaczewski.

Tomasz Nieśpiał