Home / Z życia SDP  / Marek Palczewski odchodzi z Zarządu Głównego SDP

Marek Palczewski odchodzi z Zarządu Głównego SDP

Swoją decyzję Marek Palczewski, były redaktor naczelny portalu SDP, ogłosił na Facebooku.

Palczewski twierdzi, że w ten sposób protestuje przeciwko ostatniemu oświadczeniu Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP. CMWP SDP broni „Gazety Polskiej” i krytykuje Empik za odmowę przyjęcia do dystrybucji “GP” z naklejką „Strefa wolna od LGBT”.

Oświadczenie CMWP:

Marek Palczewski swoją decyzję na Facebooku tłumaczy tak: „Dziwię się, że CMWP mylą się podstawowe pojęcia filozoficzne (etyczne), takie jak wolność słowa, tolerancja, dyskryminacja. Wolność słowa nie może służyć szerzeniu nienawiści, nierówności i dyskryminacji ludzi ze względu na ich postawy, orientację, poglądy i przekonania.

Moja decyzja opuszczenia ZG SDP spowodowana jest niezgodą na tego rodzaju Oświadczenia i krytycyzmem wobec kilku innych ideologicznych i politycznych Oświadczeń CMWP SDP. Całokształt działań Zarządu Głównego SDP i Centrum Monitoringu Wolności Prasy w ostatnim okresie wskazuje na wyraźne opowiadanie się po jednej stronie ideologicznego i politycznego sporu w Polsce.

Wspomniane wyżej fakty sprawiają, że nie mogę nadal wspierać działań SDP, które są niezgodne z moim sumieniem, postawą obywatelską i przekonaniami“.

Marek Palczewski jest doktorem nauk humanistycznych. W latach 1992-2010 był redaktorem TVP. Od 2011 do 2012 redaktor naczelny portalu SDP. Od 2011 publikuje w Forum Dziennikarzy. Jest adiunktem w Katedrze Dziennikarstwa w SWPS.

Red.