Home / Z życia mediów  / Mirosław Skowron i Przemysław Harczuk odchodzą z „Super Expressu”

Mirosław Skowron i Przemysław Harczuk odchodzą z „Super Expressu”

Dziennikarze Mirosław Skowron i Przemysław Harczuk rozstają się z redakcją „Super Expressu”. Obaj pracowali w dziale Opinie, teraz chcą się skupić się na prowadzeniu własnych firm.

Mirosław Skowron, który pracował w SE przez 10 lat, był szefem działu Opinie, ale ostatnio jego obowiązki przejęła Anna Chenevet. Objęła ona nowo utworzoną funkcję szefowej działów Polityka i Opinie.

Dziennikarz jest również scenarzystą i producentem filmowym,  jak tłumaczy w portalu Wirtualnemedia.pl, odchodzi z redakcji ponieważ będzie rozwijać własne projekty w ramach swojej firmy, która m.in. ostatnio wyprodukowała dokument „Nieletni inżynierowie”. Film uhonorowany został licznymi nagrodami, m.in. uznano go za Najlepszy Film Dokumentalny na Satisfied Eye International Film Festival w Wielkiej Brytanii.

Przemysław Harczuk związany był z „Super Expressem” od 2014 roku. W rozmowie z serwisem Wirtualnemedia.pl, tłumaczy że jednym z powodów odejścia jest fakt, iż obecnie dziennikarstwo zmienia się w stronę dziennikarstwa newsowego, clickbaitowego, a on przyzwyczajony jest do dłuższych form. Teraz chce skupić się na własnym projekcie.

opr. jka, źródło: Wirtualnemedia.pl