Home / Z życia SDP  / MSZ odpowiada na apele SDP w obronie białoruskich dziennikarzy

MSZ odpowiada na apele SDP w obronie białoruskich dziennikarzy

Ministerstwo Spraw Zagranicznych odpowiedziało na apele Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich w obronie represjonowanych dziennikarzy na Białorusi zapewniając, że podejmuje działania mające na celu pomoc wolnym mediom w tym kraju.

SDP wiele razy apelowało o uwolnienie aresztowanych przez reżim Łukaszenki dziennikarz i zaprzestanie represjonowania wolnych mediów na Białorusi. Stowarzyszenie zorganizowało również  akcję „Solidarni z Białorusią”, wydało książkę „Jestem dziennikarzem. Dlaczego mnie bijecie” z relacjami prześladowanych dziennikarzy białoruskich oraz przekazało sprzęt dla Centrum Białoruskiej Solidarności.

Nasze działania spotkały się z odpowiedzią MSZ.

„W imieniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP chciałbym podziękować za apel wystosowany przez Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich oraz inne organizacje i związki dziennikarskie w Europie w związku z represjami władz Republiki Białorusi skierowanymi wobec społeczeństwa i przedstawicieli środowisk dziennikarskich, wykonujących swoją pracę na Białorusi” – czytamy w piśmie, które podpisał Jan Hofmokl, dyrektor Departament Wschód MSZ.

Dalej podkreślono w nim, że postulowane przez SDP  uwolnienie uwięzionych dziennikarzy, czy umorzenie toczonych wobec nich postępowań wpisują się w kompleksowe działania władz Rzeczypospolitej Polskiej w obszarze wsparcia białoruskiego społeczeństwa i ochrony praw człowieka.

„Polska nie pozostaje obojętna na krzywdę, jaka wyrządzana jest wszystkim obywatelom Białorusi, w tym także tym reprezentującym wolne media. Zdajemy sobie sprawę z dramatycznej sytuacji, w jakiej znajdują się obecnie Białorusini. Komplementarna do systematycznych apeli o przestrzeganie praw człowieka, które Polska wystosowuje indywidualnie i razem z międzynarodową wspólnotą demokratyczną, jest nasza praktyczna pomoc udzielana białoruskiemu społeczeństwu od początku trwającego kryzysu” – pisze przedstawiciel MSZ.

Przypomniano, że Polska apelowała o międzynarodową solidarność wobec bezprawnego skazania na Białorusi dziennikarek telewizji Biełsat, Kaciaryny Andrejewej i Darii Czulcowej, co skutkowało podjęciem sprawy na najwyższych międzynarodowych szczeblach.

„Systematycznie upominamy się o także o los innych więzionych dziennikarzy i aktywistów działających w obszarze mediów, np. lhara Losika, czy ostatnio także Andrzeja Poczobuta – dziennikarza i działacza organizacji mniejszości polskiej” – zapewniło MSZ.

„Jestem pewien, że nasze wspólne wysiłki przyniosą wymierne skutki i doprowadzą do uwolnienia przedstawicieli wolnych mediów na Białorusi i wszystkich innych bezprawnie skazanych, a także przyczynią się do realizacji postulatów białoruskich środowisk prodemokratycznych” – napisał na koniec Jan Hofmokl.

Cały list MSZ do prezes SDP Krzysztofa Skowrońskiego można przeczytać TUTAJ.

opr. jka