Multimedialny projekt Onetu z okazji 120. rocznicy urodzin Pileckiego

13 maja, w 120. rocznicę urodzin Witolda Pileckiego, odbędzie się premiera multimedialnego reportażu poświęconemu rotmistrzowi, który przygotowali dziennikarze portalu Onet.pl.

Autorzy projektu chcieli pokazać niezwykłą historię życia Pileckiego w nowoczesnej multimedialnej formie. Materiał powstał w trzech wersjach językowych – polskiej, angielskiej i niemieckiej – żeby dotrzeć do jak najszerszej grupy odbiorców również poza Polską.

– Reportaż multimedialny o rotmistrzu Pileckim jest idealnym wypełnieniem misji dziennikarskiej Onetu. Rotmistrz jest postacią bardzo ważną dla historii Polski, ale i świata. Zależało nam, żeby przybliżyć ją w atrakcyjny sposób zarówno młodemu pokoleniu Polaków, jak i czytelnikom poza granicami naszego kraju – mówi Bartosz Węglarczyk, redaktor naczelny i dyrektor programowy Onetu, cytowany w komunikacie prasowym. – Wykorzystaliśmy do tego najnowsze techniki po to, by ta opowieść wciągała, wzruszała i poruszała.

Reportaż „Pilecki” przygotowali dziennikarze Onet.pl: Mateusz Baczyński, Katarzyna Barczyk-Sikora, Przemysław Mosur-Darowski, Daniel Olczykowski, Szymon Piegza, Janusz Schwertner, Kamil Turecki i Marcin Wyrwał. Partnerami projektu są Instytut Pileckiego i Muzeum Auschwitz.

opr. jka, źródło: RASP, fot. Wikipedia