Mundial w Katarze w Telewizji Polskiej: wszystkie mecze i specjalne programy

Fot. TVP

Wszystkie mecze Mistrzostw Świata w piłce nożnej, które 20 listopada rozpoczną się w Katarze, pokaże Telewizja Polska. Na futbolowych fanów czekają też poszerzone studia oraz specjalne programy. Na czas mistrzostw zostanie też uruchomiony kanał TVP 4K, całkowicie poświęcony mundialowi.

Dzień przed mistrzostwami TVP Sport wyemituje specjalny program „Halo Katar”, przedstawiający najważniejsze fakty związane z mundialem.

20 listopada o godz. 15.45 w TVP1 oraz TVP Sport rozpocznie się transmisja z ceremonii otwarcia Mistrzostw Świata w Katarze, a tuż po niej studio przedmeczowe oraz transmisja pierwszego spotkania mundialu Katar – Ekwador. Mecz ten skomentują Jacek Laskowski i Robert Podoliński, z kolei ceremonię otwarcia relacjonować będzie Piotr Sobczyński.

Reprezentacja Polski w drodze losowania trafiła do grupy C, w której zagramy z kadrami: Meksyku, Argentyny oraz Arabii Saudyjskiej.

Mecz Polska – Meksyk skomentują Mateusz Borek i Janusz Michallik. Dwa kolejne starcia biało-czerwonych będzie relacjonować Jacek Laskowski. 26 listopada na Education City Stadium w Al-Rajjan podczas spotkania z Arabią Saudyjską zasiądzie obok niego Marcin Żewłakow. Z kolei w środę 30 listopada mecz z Argentyną wraz z Laskowskim skomentuje Robert Podoliński. Pozostałe mecze będą komentować również: Przemysław Pełka, Dariusz Szpakowski, Sławomir Kwiatkowski, Maciej Iwański oraz Sebastian Mila i Jakub Wawrzyniak. Dla Dariusza Szpakowskiego będą to 10 mistrzostwa świata w piłce nożnej z Telewizją Polską.

Na piłkarskich fanów czekają poszerzone studia meczowe w TVP Sport oraz dedykowane katarskiemu mundialowi programy: „Mundial na tak”, „Halo Katar”, „Mundial lajt”, w których występować będą dziennikarze sportowi TVP oraz zaproszeni eksperci: byli lub obecni piłkarze i trenerzy, w tym m.in. były selekcjoner reprezentacji Polski, Jerzy Brzęczek. Studia poprowadzą: Maciej Kurzajewski, Rafał Patyra, Marcin Rams, Mariusz Jankowski, Kacper Tomczyk.

Dodatkowo studia z Kataru przy meczach reprezentacji Polski poprowadzą: Jacek Kurowski (Polska – Meksyk i Polska – Arabia Saudyjska) i Mateusz Borek (Polska – Argentyna).

Wszystkie mecze mistrzostw transmitowane będą w TVP1, TVP2 oraz TVP Sport. W przypadku spotkań rozgrywanych o tej samej porze – jeden będzie w Jedynce, drugi – w Dwójce, będzie można oglądać transmisję łączoną  w TVP Sport. Ponadto, każdy mecz ma być dostępny na stronie TVPSPORT.PL, w aplikacji mobilnej TVP Sport oraz w Smart TV.

Na czas trwania Mistrzostw Świata w piłce nożnej w Katarze zostanie uruchomiony kanał TVP 4K,  na którym będzie można obejrzeć wszystkie mecze mundialu, w tym spotkania reprezentacji Polski, w wysokiej rozdzielczości UHD.

opr. jka, źródło: Telewizja Polska