Home / Bez kategorii  / Nagrodzono dziennikarzy rozgłośni regionalnych Polskiego Radia

Nagrodzono dziennikarzy rozgłośni regionalnych Polskiego Radia

Rozstrzygnięto Konkurs Artystycznych Form Radiowych „Grand PiK 2021” organizowany przez Radio PiK z Bydgoszczy.

Nagrodę Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu prof. Piotra Glińskiego otrzymali Alicja Pietruczuk i Źmicier Kościn, autorzy „Pieśni Przebudzenia” z Polskiego Radia Białystok, „za wyraziste przedstawienie tęsknoty do wolności Białorusinów przy pomocy dźwiękowych migawek z buntu przeciw autorytarnej władzy oraz prezentacji współczesnych i historycznych białoruskich pieśni patriotycznych”.

Laureatką Nagrody Grand PiK 2021 ufundowanej przez marszałka województwa kujawsko-pomorskiego, została Ewa Szkurłat, autorka słuchowiska dokumentalnego „Serce na dwóch szerokościach” z Polskiego Radia Kraków „za ukazanie niezwykłego zjawiska, które wywołała pandemia – dystanse naszego świata przestały być przeszkodą dla ludzi takich jak bohaterka audycji, którzy kierują się miłością bliźniego, potrzebą pozostawania w kontakcie oraz otaczania opieką ludzi ubogich i potrzebujących gdziekolwiek by byli, nawet na odległym kontynencie.”

opr. jka, źródło: Radio PiK, fot. Radio PiK/Ireneusz Sanger