Home / Z życia mediów  / NASK zachęca do walki z dezinformacją

NASK zachęca do walki z dezinformacją

Państwowy Instytut Badawczy NASK rusza z kampanią #OznaczDezinfo. W jej ramach przygotował dla internautów poradnik, który w czasie pandemii koronawirusa ma pomóc walczyć z fakenewsami.

Jak podkreśla Krzysztof Silicki, dyrektor ds. Cyberbezpieczeństwa i Innowacji w NASK PIB, radzenie sobie z dezinformacją ma wiele wspólnego z przeciwdziałaniem wirusowi.

–  Musimy ograniczyć przekazywanie fałszywych informacji, aby nie „zarażać” innych użytkowników. Powinniśmy zachować emocjonalny dystans do tego, co czytamy, przestrzegać zasad cyberhigieny oraz wspierać tych, którzy nie są świadomi dezinformacji np. w mediach społecznościowych – tłumaczy.

Kampania NASK #OznaczDezinfo  ma zachęcać użytkowników do proaktywnych postaw w internecie: oznaczania oraz zgłaszania dezinformacji.

– Chcemy edukować użytkowników. Nie tylko pokazać, na co zwracać uwagę na konkretnych przykładach, ale też nakreślić szerszy kontekst. Dezinformacja może mieć np. charakter polityczny, jednak jest również wykorzystywana przez cyberprzestępców, aby zdobyć nasze wrażliwe dane – podkreśla. Krzysztof Silicki.

Poradnik można pobrać ze strony NASK

opr. jka, źródło: NASK