Home / Z życia mediów  / Nie żyje Adam Słodowy

Nie żyje Adam Słodowy

We wtorek, 10 grudnia zmarł Adam Słodowy, autor popularnego programu w Telewizji Polskiej „Zrób to sam”. Miał 96 lat.

Informację o śmierci Adama Słodowego potwierdziła dla RMF FM jego żona.

Z Telewizją Polską związany był od 1959 roku, gdzie początkowo pracował jako konstruktor urządzeń scenotechnicznych. W latach 1961–1978 był redaktorem Naczelnej Redakcji Programów Oświatowych i Dziecięcych TVP.

Popularność przyniosły mu programy „Zrób to sam”, w których Słodowy pokazywał jak z ogólnie dostępnych rzeczy zrobić zabawki i przedmioty codziennego użytku. Początkowo programy te był częścią czwartkowego „Ekranu z bratkiem”, a potem niedzielnego „Teleranka”.   W sumie od 1959 do 1983 roku wyemitowano 505 odcinków „Zrób to sam” . W 1983 r. Słodowy przeszedł na emeryturę.

Był  autorem wielu książek poświęconych majsterkowaniu, najpopularniejsza „Lubię majsterkować” została przetłumaczona na języki obce, a jej łączny nakład wyniósł ponad 560 000 egzemplarzy.

Słodowy pisał również scenariusz do filmów animowanych dla dzieci pt. „Pomysłowy Dobromir” i „Pomysłowy Wnuczek”.

jka, źródła: RMF FM, Wikipedia.pl, fot. YouTube