Home / Z życia mediów  / Nowy kanał internetowy TVP Kultura 2 wystartuje w piątek

Nowy kanał internetowy TVP Kultura 2 wystartuje w piątek

26 czerwca o godz. 12 rusza nowy kanał internetowy TVP Kultura 2 na platformie TVP Stream. Widzowie znajdą w nim filmy, cykle dokumentalne, seriale, przedstawienia i koncerty oraz programy publicystyczne, dotychczas dostępne tylko w TVP Kultura. Program można oglądać pod adresem stream.tvp.pl.

– Inaugurując kanał TVP Kultura 2 wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom widzów, którzy zyskują teraz praktycznie nieograniczony dostęp do naszych programów, ale przede wszystkim tworzymy jeszcze jeden kanał poświęcony kulturze. TVP Kultura 2 nie będzie kopią telewizyjnej starszej siostry. Jestem przekonany, że naszej redakcji nie raz uda się pozytywnie zaskoczyć widzów – podkreśla Grzegorz Płaza, dyrektor Centrum Kultury i Historii TVP.

– Startujemy w pierwszy dzień wakacji, dlatego chcemy pokazać jak na nowo „Zakochać się w Polsce”. W pierwszy weekend odwiedzimy Lubelszczyznę. W kolejnych Wielkopolskę, województwo kujawsko-pomorskie, zajrzymy na Mazowsze i do Małopolski. Odwiedzimy słynne „Pomniki Historii”, odkryjemy „Zaginione Skarby”, będziemy wędrować „Szlakiem Kolberga”, posłuchamy „Dzikiej Muzyki”. Usłyszycie Państwo u nas m.in.: Marcina Maseckiego, Janusza Prusinowskiego, Sebastiana Wypycha, Marka Brachę i Aleksandra Dębicza. Przypomnimy także kultowe filmy i seriale. Specjalne pasmo poświęcimy kulturze w sieci i wydarzeniom kulturalnym tworzonym w czasie pandemii. Mam nadzieję, że TVP Kultura 2 będzie w najbliższych tygodniach po trochu filharmonią, operą, salą koncertową, klubem, teatrem. Miejscem, do którego po prostu wszyscy tęsknimy – dodaje Kalina Cyz, zastępca dyrektora Centrum Kultury i Historii TVP ds. TVP Kultura – redaktor naczelna.

W TVP Kultura 2 nie zabraknie programów kierowanych dla młodszych widzów. W ramówce znajdą się polskie i zagraniczne filmy animowane oraz seriale dla młodzieży, a także propozycje w ramach familijnego pasma „Od ucha do ucha”.

opr. jka, źródło: TVP