Home / Międzynarodowe projekty (nie zaznaczać)  / Międzynarodowe  / Nowy międzynarodowy konkurs dziennikarski

Nowy międzynarodowy konkurs dziennikarski

Trwa nabór prac do nowego międzynarodowego konkursu dziennikarskiego Fetisov Journalism Awards, którego celem jest wyróżnienie najwybitniejszych dziennikarzy z całego świata za ich nadzwyczajne działania na rzecz uniwersalnych wartości i odwagę w dążeniu do prawdy.

Wśród jurorów FJA m. in. Ricardo Gutiérrez – Sekretarz Generalny Europejskiej Federacji Dziennikarzy oraz Christophe Deloire Sekretarz Generalny i dyrektor organizacji Reporterzy bez Granic.

W konkursie FJA nagradzane będą materiały dziennikarskie, które wywarły istotny wpływ na sytuację polityczną, ekonomiczną lub społeczną i były początkiem zmian na znaczącą skalę, w czterech kategoriach:

• wybitny wkład na rzecz pokoju
  • wkład na rzecz praw obywatelskich
  • dziennikarstwo śledcze
  • dziennikarstwo na rzecz ochrony środowiska

Fundusz przeznaczony na nagrody to 520 000 franków szwajcarskich, najwyższa dotychczas pula nagród w konkursie dziennikarskim. Zwycięzcy w każdej z czterech kategorii otrzymają po 100 000 CHF. Nagroda za zdobycie drugiego miejsca to 20 000 CHF, trzeciego 10 000 CHF.

Organizatorem konkursu jest Fetisov Charitable Foundation, działająca w Szwajcarii fundacja rosyjskiego multimilionera Gleba Fetisova, który w latach 2012-2014 próbował swoich sił w polityce, z której ostatecznie wycofał się pod koniec 2015 roku, po półtorarocznym pobycie w więzieniu pod zarzutem kradzieży.

Do konkursu można zgłaszać prace opublikowane od 1.06.2018 do 31.05.2019, ale zgłaszać je mogą jedynie organizacje dziennikarskie. SDP otrzymało zaproszenie do zgłaszania kandydatów. Dziennikarzy zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o przysyłanie materiałów proponowanych do zgłoszenia w konkursie w formacie pdf wraz z potwierdzeniem zapoznania się z regulaminem konkursu dostępnym na stronie fjawards.com, w terminie do 15 września 2019 na adres polishinfo@sdp.pl.

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich zastrzega sobie prawo do zdecydowania, czy zgłosi nadesłaną pracę do konkursu  Fetisov Journalism Awards. W przypadku materiałów, które zdecyduje zgłosić do konkursu, SDP zapewni tłumaczenie zgodnie z wymogami regulaminu konkursu.

Lista finalistów opublikowana będzie przez organizatorów konkursu 20 listopada 2019 roku, a gala finałowa, na której ogłoszone będą nazwiska zwycięzców, zaplanowana jest na 22 stycznia 2020 roku w Szwajcarii, w Lucernie.

Zajmuje się działalnością międzynarodową Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich i koordynacją międzynarodowych projektów. Opracowała i zrealizowała szereg projektów związanych z mediami i dziennikarstwem.