Home / Z życia SDP  / Nowy numer „Bez Wierszówki”

Nowy numer „Bez Wierszówki”

Ukazał się nowy numer magazynu społeczno-kulturalnego „Bez Wierszówki” wydawanego przez Warmińsko-Mazurski Oddział SDP.

Trudny czas pandemii sparaliżował wiele dziedzin naszego życia zawodowego, społecznego i osobistego. Także organizacje pozarządowe z tego powodu straciły wiele ze swej aktywności. Nie można było spotykać się w liczniejszym gronie, a coraz bardziej popularna stała się formuła online. Mimo to udało nam się zorganizować i zakończyć pomyślnie dwa ogólnopolskie konkursy: rysunkowy im. Aleksandra Wołosa i prasowy im. Seweryna Pieniężnego. Obszerne relacje z tych wydarzeń można przeczytać w naszym najnowszym numerze „Bez Wierszówki”. W międzyczasie w całej Polsce trwają pokonkursowe wernisaże III Ogólnopolskiego Konkursu na Rysunek Prasowy im. Aleksandra Wołosa. Niedawno wróciliśmy z Hołowna, miejsca narodzin patrona konkursu, a przed nami wciąż kolejne stacje: w Olecku, Świątkach…

Nie próżnujemy także na polu organizacyjnym. Wspólnie z władzami Pieniężna na tamtejszym starym ratuszu odsłoniliśmy tablicę poświęconą Sewerynowi Pieniężnemu. W Sorkwitach podjęliśmy z kolei tematykę mazurską, uczestnicząc w Festiwalu Kultury Mazurskiej, gdzie swą najnowszą książkę prezentowała Joanna Wańkowska-Sobiesiak.

W bieżącym numerze można znaleźć także wiele materiałów publicystycznych. Prezentujemy m.in. fragment książki Władysława Katarzyńskiego o jego przeżyciach w szpitalu covidowym w Ostródzie. Nie zabrakło również stałego felietonu ks. Jana Rosłana o sztuce czytania i pisania, kolejnej korespondencji z USA, interesujących spostrzeżeń dyrektora biblioteki Planeta 11 czy wspomnień o ostródzkim poecie Klabuhnie.

Wersję cyfrową pisma można pobrać TUTAJ.

Jednocześnie zapraszamy autorów, dziennikarzy czy stowarzyszenia do współtworzenia następnych numerów czasopisma. Swoje teksty można wysyłać na adres e-mail: olsztyn.sdp@gmail.com.