Home / Forum dziennikarzy  / Numer 5 – 6 (133 – 134)/2019

Numer 5 – 6 (133 – 134)/2019

Koniec roku 2019 zamykamy i otwieramy początek 2020  wydaniem „Forum Dziennikarzy”, w którym znajdziecie Państwo jak zwykle wiele ciekawych materiałów poświęconych zarówno sprawom naszego środowiska jak wielu innym tematom istotnym dla Polski i współczesnego świata.

Nowe wydanie rozpoczyna relacja Jacka Karolonka z konferencji Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich, poświęconej przyszłości naszej organizacji – „SDP oddziałami silne”.

W tym samym czasie odbyło się w Warszawie przy ul Foksal, spotkanie z  Romanem Suszczenko, ukraińskim dziennikarzem uwolnionym z rosyjskiej niewoli, również dzięki kilkuletnim działaniom podejmowanym przez SDP i nasze Centrum Monitoringu i Wolności Prasy.

Filmowy Festiwal OKNO od kilku lat gromadzi zarówno debiutantów jak i doświadczonych reżyserów oraz publiczność doceniającą zalety niezależnego filmu dokumentalnego.  Relację z tego wydarzenia przygotował Piotr Zarębski.

O lewicowych trendach, które starają się wywrzeć negatywny wpływ na społeczeństwo polskie pisze Jacek Wegner w materiale „Przekleństwo lewicy”.

Wspominamy też w nowym „Forum Dziennikarzy” ludzi, którzy odeszli lecz pozostawili po sobie niezwykłe dzieła. Jedną z takich osób był zmarły w ubiegłym roku dziennikarz Romuald Lazarowicz, o którym pisze Zbigniew Makarewicz w materiale „O wolność dla prawdy”. Postać Konrada Sutarskiego, ambasadora kultury polskiej, eseistę, tlumacza, działacza polonijnego na Węgrzech, przypomina Teresa Kaczorowska.

Alina Bosak pisze o dziwnym zbiegu okoliczności i odnalezieniu podczas corocznej akcji SDP w podlwowskich Winnikach grobu policjanta, który w roku 1934 został zamordowany przez terrorystów powiązanych z grupą, jaka pozbawiła życia ministra Bronisława Pierackiego, który w dniu zamachu gościł w dzisiejszej siedzibie SDP przy ulicy Foksal.

Od szarej rzeczywistości zabiera nas na niebezpieczny dzisiaj Bliski Wschód Maria Giedz w tekście „Niewolnicy Erdogana”.

Bajkowy świat  Wysp Zielonego Przylądka to jeden z ulubionych zakątków Świata Elżbiety Królikowskiej Avis. Nie tylko ze względu na rajskie krajobrazy ale też muzykę Cezarii Evory. Właśnie tam zaprasza nas autorka tekstu „Wyspy Zielonego Przylądka”.

Aby się zachwycić, zapomnieć i zagubić nie trzeba tysięcy kilometrów. Niedaleko, za polską, wschodnią granicą, leży karpackie pasmo Gorganów. Gór nieodkrytych – jak pisze Jolanta Danak Gajda.

Pisać o rzeczach dobrych nie tylko można ale należy! – konstatowali tę oczywistość ludzie mediów podczas kolejnego Forum Dziennikarzy Polska-Białoruś-Ukraina, które tym razem odbywało się w Łucku na Ukrainie.

O konieczności dotrzymywania zobowiązań wyborczych, szczególnie jeśli chodzi o media przypomina w Małgorzata Tood w swoim felietonie „Repolonizacja”.

Zapraszam do lektury tych oraz wielu innych materiałów w nowym „Forum Dziennikarzy”

Andrzej Klimczak

Redaktor Naczelny

Numer 5 – 6 (133 – 134)/2019 do pobrania