Home / Z życia SDP  / Od dziennikarza do filmowca. Trzy rozmowy. ZAPOWIEDŹ

Od dziennikarza do filmowca. Trzy rozmowy. ZAPOWIEDŹ

Jak opowiedzieć prawdziwą historię filmowym kadrem? Odpowiedź na to pytanie postarają się udzielić goście Krzysztofa Skowrońskiego dziennikarze-filmowcy: Jolanta Hajdasz. Mariusz Pilis i Zbigniew Rytel. Będzie to kolejne wydarzenie z cyklu „Dziennikarze artystom – artyści dziennikarzom”. Premiera 13 lipca, o godz. 18 na portalu sdp.pl.

Jolanta Hajdasz jest dziennikarką i publicystką, redaktor naczelną Wielkopolskiego Kuriera Wnet, doktorem nauk humanistycznych, szefową Centrum Monitoringu Wolności Prasy oraz wiceprezesem SDP. Pracowała w Radiu Wolna Europa, Polskim Radiu, TVN i TVP oraz w „Przewodniku Katolickim”. Zrealizował m.in. trzy filmy dokumentalne o męczeństwie abpa Antoniego Baraniaka.

Mariusz Pilis jest dziennikarzem telewizyjnym, autorem szeregu filmów dokumentalnych, członkiem Zarządu Głównego SDP. Ostatnio został laureatem Głównej Nagrody Wolności Słowa SDP za dokument „Sprawiedliwość”.

Pomysłodawca i pierwszy dyrektor TVP Info, pracował w PAP, szefował Telewizyjnej Agencji Informacyjnej. W 2018 r. jego dokument „Teraz i w godzinę śmierci” był nominowany do prestiżowej nagrody na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Katolickich „Mirabile Dictu” – nazywanym katolickim Oscarem.

Zbigniew Rytel przygotowywał materiały reporterskie m.in. dla CNN i Telewizji Polskiej. Jest autorem filmów dokumentalnych głównie o tematyce sportowej. Był wielokrotnie nagradzany na festiwalach filmów sportowych. Laureat m.in. Srebrnego Wawrzynu Olimpijskiego przyznawanego przez Polskie Komitet Olimpijski za reżyserię i scenariusze filmów o tematyce sportowej. W ubiegłym roku otrzymał Nagrodę SDP im. Kazimierza Wierzyńskiego za film „100 lat polskiego sportu”, w tym roku zaś został wyróżniony za dokument  „100 lat na dworze królowej”. Jest członkiem Zarządu Głównego SDP oraz prezesem Oddziału warszawskiego SDP.

Gospodarzem spotkania będzie Krzysztof Skowroński, prezes SDP i redaktor naczelny Radia Wnet.

Cykl imprez „Dziennikarze artystom – artyści dziennikarzom” dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Kultura w sieci”, którego celem jest wsparcie upowszechniania dorobku kultury w internecie w czasie pandemii koronawirusa.