Odeszli dziennikarze: Aleksandra Wesołowska, Sylwia Kurzela i Łukasz Chmiel

W ostatnich dniach zmarło troje dziennikarzy: Aleksandra Wesołowska z „Super Expressu”, Sylwia Kurzela z radia ESKA oraz Łukasz Chmiel z Czwórki Polskiego Radia.

Aleksandra Wesołowska była dziennikarką warszawską „Super Expressu”. Pisała o kulturze i  sprawach stolicy. W ostatnich latach zmagała się z SLA (stwardnienie zanikowe boczne). Zmarła w piątek, 23 września, miała 46 lat.

Sylwia Kurzela, urodzona w Gdańsku, od czasu studiów związana z Łodzią. Tutaj zaczynała swoją dziennikarską karierę. Ponad 20 lat pracowała w radiu ESKA.  „Nikt nie ma wątpliwości, że łódzka ESKA to Sylwia Kurzela” – napisano po jej śmierci na stronie rozgłośni. Zmarła z niedzieli na poniedziałek, przegrała walkę z chorobą nowotworową.

W poniedziałek przyszła informacja o śmierci Łukasza Chmiela, dziennikarza związanego z redakcją Czwórki Polskiego Radia. Był  komentatorem turniejów e-sportowych, prowadzącym eventy gamingowe i przede wszystkim wielkim pasjonatem gier. Odszedł w wieku 33 lat.

Rodzinom i bliskim zmarłych redakcja portalu sdp.pl przekazuje wyrazy głębokiego współczucia.

opr. jka, źródła: se.pl, Eska, Polskie Radio