Home / Z życia mediów  / Ogłoszono nominowanych do Nagrody Dziennikarskiej „Ślad”

Ogłoszono nominowanych do Nagrody Dziennikarskiej „Ślad”

Monika Białkowska z „Przewodnika Katolickiego”, Barbara Gruszka-Zych z „Gościa Niedzielnego” oraz Tomasz Terlikowski – to trójka nominowanych do tegorocznej edycji Nagrody Dziennikarskiej “Ślad” im. bp. Jana Chrapka. Nazwisko laureata poznamy we wrześniu.

Monika Białkowska, dziennikarka „Przewodnika Katolickiego”, autorka wideobloga „PRZEWODNIK 24. Reportaż z wycinków świata” została nominowana: – za szczerość, dojrzałość, wrażliwość i teologiczną kompetencję w podejmowaniu trudnych dla Kościoła tematów i opisywaniu znaków czasu.

Kapituła doceniła nowatorską formę internetowej aktywności Moniki Białkowskiej w czasie epidemii COVID-19, a także jej publicystykę w serwisie Więź.pl.

Barbara Gruszka-Zych, poetka, reportażystka i dziennikarka „Gościa Niedzielnego” – za wkład w dialog współczesnego Kościoła ze światem kultury, inspirujące wywiady i doskonałe reportaże dotykające problemów zwykłych ludzi.

Kapituła doceniła delikatność i wrażliwość Barbary Gruszki-Zych w opisywaniu nawet najtrudniejszych historii, jej wzorowy warsztat dziennikarski i lekkie pióro.

Tomasz Terlikowski, dziennikarz, publicysta i autor książek  – za prezentowaną od wielu lat odwagę i konsekwencję w dążeniu do wewnętrznego oczyszczania się Kościoła.

Kapituła doceniła tegoroczny zbiór wywiadów Tomasza Terlikowskiego „Tylko prawda nas wyzwoli. Przyszłość Kościoła katolickiego w Polsce”. Z uznaniem przyjęto wiele jego artykułów, które pobudzają do myślenia, oraz – co u dziennikarzy rzadkie – jego umiejętność przyznawania się do błędów.

W skład Kapituły Nagrody Dziennikarskiej „Ślad” wchodzą: Ewa Czaczkowska, Alina Petrowa-Wasilewicz, Grzegorz Polak, Kazimierz Sowa, Grzegorz Michalczyk, Andrzej Draguła, Zbigniew Nosowski, Katarzyna Kolenda-Zalewska, Marek Zając, prof. Jerzy Oledzki, Krystyna Mokrosińska, Jarosław J. Szczepański, Krzysztof Ziemiec, Brygida Grysiak, Tomasz Rozek, Andrzej Grajewski, Jan Turnau, s. Barbara Chrapek i Tomasz Krzyżak.

opr. jka, źródło: Facebook