POD PATRONATEM SDP. Poznaj „Twarze olsztyńskiej estrady”

Uroczysta premiera najnowszej książki Andrzeja Zb. Brzozowskiego „Twarze olsztyńskiej estrady” odbyła się 20 listopada 2021 roku w Mrągowskim Centrum Kultury .

Jest to zbiór wywiadów z lat 2019 – 2021, z twórcami i artystami regionu. 52 prezentacje pokazujące różnorodność środowiska, dodatkowo wzbogacone anegdotami. W publikacji znalazły się również rysunki Zbigniewa Piszczako. Cały projekt został dofinansowany ze środków Samorządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego. Publikacja jest rekomendowana (rekomendacje zamieszczono w książce) jako lektura na seminariach studentów socjologii kultury.

W książce znajdziemy wywiady i dwa wspomnienia z wymienionymi artystami:

Ewa Alchimowicz, Andrzej „Andymian” Mierzyński, Marta Andrzejczyk, Grażyna Bałabańska, Cezary Biedulski, Robert Bielak, Big Day, Edward Bierdziewski, Stach Bukowski, Ania Broda, Stefan Brzozowski, Artur Chwała, Ewa Cichocka, Paweł Ejzenberg, Enej, Adam Gałka, Wojciech Gęsicki, Hitano, Zbigniew Hofman, Horpyna, Hunter, Mateusz Iwaszczyszyn, Arkadiusz Jakszewicz, Krzysztof Jaworski, Łukasz Jędrys, Władysław Katarzyński, Łydka Grubasa, Cezary Makiewicz, Marek Markiewicz, MC Kwadrat, Grażyna Mogut, Wiesław Nideraus, Norbi, Łukasz Ogonowski, Walerian Ostrowski, Zbigniew Piszczako, Shantaż, Zbigniew Siwek, Marcin Stanczewski, Agnieszka Symołon, Piotr Szymański, Sara Szymczak, Wojciech Śliwa, Jarosław Śpiewankiewicz, Krystyna Świątecka, Traffic Junky, Trzeci Oddech Kaczuchy, Wodny Patrol, Jaromir Wroniszewski, Krzysztof Zawistowski, Tadeusz Machela, Zbigniew Rojek.

Andrzej Zb. Brzozowski – to nie tylko dziennikarz (od wielu lat współpracuje z regionalnymi i ogólnopolskimi czasopismami, m.in. „Nowe Życie Olsztyna i „Bez wierszówki”. ) ale także satyryk, autor tekstów, wykonawca i kabareciarz. Współzałożyciel zespołu „Kaczki z Nowej Paczki”.

Na początku spotkania autor zaprezentował swój najnowszy projekt sceniczny „Piosenki z kapelusza 20-lecia międzywojennego” realizowany wspólnie z duetem Sax & Guitar Cafe (Zbigniew Siwek – saksofony, Jarosław Śpiewankiewicz – gitara, ukulele oraz aranżacja piosenek).

Spotkanie z Andrzejem Zb. Brzozowskim poprowadził wiceprzewodniczący oddziału SDP Mateusz Kossakowski. Kolejną atrakcją był konkurs na dymek do rysunków Zbigniewa Piszczako – rysunki jego autorstwa, które znalazły się również w książce, można było także podziwiać na specjalnie wydzielonej wystawie.

Wydawcą książki jest Warmińsko-Mazurski Oddział Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich. Publikacja powstała dzięki dofinansowaniu ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Patronat medialny: Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich, „Forum Dziennikarzy”, „Bez Wierszówki”, Polskie Radio Olsztyn, “Głosy Warmii i Mazur”.

Następne spotkanie autorskie połączone z koncertem zespołu jazzowego MC Kwadrat odbędzie się w grudniu w Olsztynie.