Home / Z życia SDP  / POD PATRONATEM SDP. Rozdano nagrody XV Festiwalu Polonijnego „Losy Polaków 2020”

„Inspekcja” – telewizyjny spektakl teatralny na podstawie tekstu niedawno zmarłego Grzegorza Królikiewicza, a w reżyserii jego syna Jacka Raginis-Królikiewicza, otrzymał Grand Prix, jubileuszowego XV Festiwalu Polonijnego „Losy Polaków 2020”.

„Spektakl w przejmujący sposób ukazuje sytuację wziętych do niewoli przez Sowiety polskich oficerów , którzy poddani wyrafinowanym i podstępnym próbom indoktrynacji stoją przed tragicznym wyborem: dochować wierności Rzeczypospolitej za cenę – jak się okazuje w końcu –własnej śmierci, czy pójść na współpracę z wrogiem, łudzącym ich perspektywą kariery w nowej, sowieckiej , komunistycznej Polsce” – czytamy w werdykcie jury.

„Wybitne walory ideowe (moralne i patriotyczne) a także walory intelektualne i estetyczne spektaklu są zasługą zarówno tekstu scenariuszowego jak i profesjonalizmu reżysera” – podkreślono.

Festiwal Polonijny „Losy Polaków” to prezentacja profesjonalnych i amatorskich dzieł multimedialnych z zakresu: filmu, telewizji, radia, Internetu ukazujących życie Polaków w różnych krajach świata. Jego celem jest promocja polskiej historii, kultury, tradycji w kraju i zagranicą.

Rozstrzygnięcie XV edycji festiwalu odbyło się 14 listopada online. W tym roku twórcy zgłosili blisko 100 dzieł ukazujących życie Polaków w 16 krajach. Oceniło je jury pod przewodnictwem reżysera Pawła Woldana, które przyznało nagrody w 10 kategoriach, nagrody specjalne oraz Grand Prix. Wyniki można znaleźć TUTAJ.

Uroczyste rozdanie nagród w ramach Festiwalu Polonijnego „Losy Polaków”  rozpoczyna cykl cotygodniowych projekcji i spotkań z twórcami nagrodzonych filmów, które będą prowadzone  w kolejne weekendy do końca 2020 roku. Informacje o szczegółach spotkań podawane są na stronie www.losypolakow.pl.

opr. jka, źródło: Fundacji Polska – Europa – Polonia