Home / Z życia SDP  / POD PATRONATEM SDP. Smoleńsk. X lat walki o prawdę Solidarnych 2010

POD PATRONATEM SDP. Smoleńsk. X lat walki o prawdę Solidarnych 2010

Stowarzyszenie Solidarni 2010, które we wrześniu obchodzi 10. rocznicę powstania, zaprasza na premierę „Antologii Smoleńskiej II. 96 wierszy”. Wydarzenie odbędzie się 10 października o godz. 15 w Centrum Prasowym Foksal.

Dla upamiętnienia 10. rocznicy Katastrofy Smoleńskiej  – w kwietniu 2020 roku – Stowarzyszenie Solidarni 2010 opracowało i wydało „Antologię Smoleńską II. 96 wierszy”. Wzorem pierwszej edycji z 2015 r. tom zawiera 96 niepublikowanych dotychczas wierszy.

Premierę nowej publikacji zaplanowano w sobotę, 10 października 2020 r. o godz. 15.00 podczas wydarzenia pod nazwą: „Smoleńsk. X lat walki o prawdę Solidarnych 2010”, które odbędzie się w sali Centrum Prasowego Foksal w Warszawie, ul. Foksal 3/5.  W spotkaniu wezmą udział poeci – twórcy zamieszczonych w książce wierszy – oraz artyści – pieśniarze i recytatorzy.

W programie – koncert, a także przedpremierowy pokaz fragmentu filmu „Smoleńsk” zrealizowanego w 2020 r. w reżyserii Ewy Stankiewicz.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich.

Wstęp wolny z zachowaniem koniecznych przepisów sanitarnych.