Home / Z życia mediów  / PolskieRadio.pl ze specjalną witryną na rocznicę pielgrzymki Jana Pawła II

PolskieRadio.pl ze specjalną witryną na rocznicę pielgrzymki Jana Pawła II

Specjalny serwis z okazji 40.  rocznicy pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do ojczyzny przygotował portal PolskieRadio.pl. Witryna www.pielgrzymka79.polskieradio.pl to bogate źródło wiedzy, a zarazem sentymentalna podróż do niezwykłych czerwcowych dni, które zmieniły oblicze Polski.

Serwis za pomocą interaktywnej trasy prezentuje dzień po dniu wszystkie miejsca wizyty Jana Pawła II w Polsce w 1979 r. Każdy dzień ilustrowany jest unikatowymi nagraniami przemówień papieża z Archiwum Polskiego Radia. To niezwykła okazja, by jeszcze raz usłyszeć przesłanie papieża-Polaka. Przed kamerą portalu stanęli eksperci, którzy przybliżają kontekst historyczny wizyty oraz wyjaśniają społeczno-polityczny i teologiczny sens papieskich homilii.

– Przypominamy miejsca i wydarzenia, które stały się ikonami pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Polski. Odwiedzamy m.in. słynne okno przy Franciszkańskiej 3 w Krakowie, Muzeum Auschwitz-Birkenau, które papież-Polak odwiedził jako pierwszy następca św. Piotra, sprawdzamy, jak potoczyły się losy słynnego papamobile – wymienia Krzysztof Kossowski, wiceszef portalu PolskieRadio.pl. Wizyta Karola Wojtyły w ojczyźnie była wyzwaniem dla władz komunistycznych. Serwis www.pielgrzymka79.polskieradio.pl przybliża wątek oficjalnych i zakulisowych działań władz związanych z pobytem papieża-Polaka w ojczyźnie.

Na stronie nie zabraknie też wspomnień radiowców, którzy 40 lat temu relacjonowali pierwszą wizytę papieża.

opr. jka, źródło: Polskie Radio, fot. Polskie Radio