Premiera filmu Anity Gargas o zagadkowej śmierci Piotra Bartoszcze

Fot. TVP

„Zatarte ślady. Zagadka śmierci Piotra Bartoszcze” – to najnowszy film Anity Gargas, w którym dziennikarka podejmuje temat tajemniczego morderstwa lidera rolniczej „Solidarności”. Premiera 22 listopada o godz. 22.55 w TVP2.

Ostatni raz Piotra Bartoszcze widziano żywego wieczorem 7 lutego 1984 roku. Dopiero dwa dni później brat odnalazł jego ciało. Tkwiło w nienaturalnej pozie w studzience melioracyjnej. Zamordowanego działacza podziemia antykomunistycznego opłakiwała żona w dziewiątym miesiącu ciąży i dwójka malutkich dzieci. W filmie Anita Gargas ujawnia dokumenty i relacje świadków: działaczy „Solidarności”, Solidarności Rolniczej, członków rodziny oraz lekarzy. Jaka wiedza o okolicznościach śmierci opozycjonisty wyłania się z dokumentów i relacji? Jak milicja i prokuratura PRL „zabezpieczała” ślady na miejscu zbrodni? Dlaczego Bartoszczowie narazili się władzom komunistycznym? Jak w latach 80. sprawa śmierci Piotra Bartoszcze była zamiatana pod dywan? Dlaczego w latach 90. wznowione śledztwo prowadzono tak nieudolnie, że utracono wiele dowodów? I dlaczego, choć IPN uznał śmierć Piotra Bartoszcze za mord polityczny, do dziś opinia publiczna nie poznała sprawców zbrodni? Na te m.in. pytania próbuje odpowiedzieć w swoim najnowszym dokumencie Anita Gargas.

opr. jka, źródło: TVP