Home / Z życia mediów  / Prezes Izby Wydawcy Prasy o roli prasy w czasie pandemii

Prezes Izby Wydawcy Prasy o roli prasy w czasie pandemii

Rola prasy w czasie pandemii jest szczególna. Gazety i czasopisma docierają i powinny docierać do każdego zakątka kraju – pisze w liście Bogusław Chrabota, prezesa Izby Wydawców Prasy i redaktor naczelny „Rzeczpospolitej”.

„Brak wiedzy o rozwoju choroby skazuje nas na pełne niepokoju oczekiwanie. To nie jest łatwy czas dla Polaków. Tym ważniejsza jest pełna, rzetelna i wiarygodna informacja, którą przekazuje czytelnikom prasa – w wydaniach papierowych a także za pośrednictwem mediów elektronicznych” – zauważa Chrabota.

Dodaje, że prasa dostarcza pogłębionej, eksperckiej wiedzy, opartej na wielu źródłach, a dziennikarze dokładają wyjątkowych starań, aby ją przekazywać. Prezes IWP apeluje do czytelników, aby kupowali prasę, podejmowali prenumeratę, a tam gdzie nie dociera prasa papierowa, korzystali z jej wersji elektronicznej.

„Przetrwamy w służbie dla Czytelnika tylko dzięki Czytelnikowi. To relacja nierozerwalna, a dziś wyjątkowo Wam i nam potrzebna. Czytajmy prasę i walczmy o jakość informacji” – kończy swój list Bogusław Chrabota.

Pełną treść listu można przeczytać na stronie IWP.

jka, źródło: Izba Wydawców Prasy