Home / Z życia mediów  / Press Club Polska apeluje o terminowe wypłacanie honorariów

Press Club Polska apeluje o terminowe wypłacanie honorariów

Za apelem do redakcji, wydawnictw, agencji prasowych i fotograficznych o terminowe wypłacanie honorariów dla współpracowników zaapelował Press Club Polska.

W piśmie, podpisanym przez prezesa PCP Marcina Lewickiego i przewodniczącego rady PCP Wojciecha Tumidalskiego, zauważono, że wielu dziennikarzy i pracowników mediów współpracuje z redakcjami na podstawie umów cywilnoprawnych lub prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą.

„Przytłaczająca większość tych osób odczuje, a nawet już odczuwa brak zleceń, a co za tym idzie – brak pieniędzy. Oni także mają rodziny, kredyty i inne zobowiązania, o bieżących wydatkach nie wspominając. Wielu pieniądze skończą się w najbliższych dniach. Jednocześnie tajemnicą poliszynela jest dotychczasowe „swobodne” podejście części zobowiązanych do terminowego regulowania należności wobec takich osób” – czytamy.

W dalszej części znalazł się apel do redakcji, wydawnictw, agencji prasowych i fotograficznych oraz wszystkich innych podmiotów, współpracujących z dziennikarzami i pracownikami mediów o terminowe wypłacanie należnych wynagrodzeń, także za materiały już przekazane, a jeszcze nieopublikowane.

Na koniec autorzy listu dziękują wszystkim, którzy dotrzymują terminów płatności, nie tylko w tym trudnym czasie.

jka, źródło: Press Club Polska, fot. Pixabay