Prezes PiS: repolonizacja mediów jeszcze w tej kadencji Sejmu

Przepisy w sprawie repolonizacji mediów pojawią się w tej kadencji Sejmu – zapowiedział prezes PiS Jarosław Kaczyński w radiowej Jedynce.

Temat repolonizacji mediów wrócił po wyborach prezydenckich, szef PiS, który był w niedzielę gościem Małgorzaty Raczyńskiej-Weinsberg w audycji „W otwarte karty”, pytany o tę sprawę odpowiedział:  „Nie chcę wchodzić w szczegóły, bo jeszcze konkretnych planów ustaw nie ma, ale nie ma żadnego powodu, aby Polska miała tu mniejsze prawa czy inną postawę niż państwa zachodnie. Tu trzeba wzorować się na państwach zachodnich, które bardzo zaciekle bronią swojej suwerenności w tej dziedzinie”.

„Różne regulacje tych spraw, których w Polsce w ogóle nie ma, istnieją w państwach na zachód od naszych granic i z całą pewnością należy się do nich odwołać. A do których, to ja nie chcę jeszcze o tym mówić” – dodał.

Przyznał, że obecnie trwają analizy i dyskusje w tej kwestii. Na pytanie dziennikarki, czy repolonizację mediów uda się przeprowadzić do końca kadencji tego Sejmu, prezes PiS odpowiedział:  „Sądzę, że dużo, dużo szybciej uda się to przeprowadzić, przynajmniej na tym poziomie legislacyjnym”.

jka, źródło: Polskie Radio, fot. Wikipedia