Program 1 Polskiego Radia świętuje 96. urodziny

W Wielkanocny Poniedziałek Program 1 Polskiego Radia obchodzić będzie 96. urodziny. Z tej okazji rozgłośnia przygotowała dla swoich słuchaczy specjalne atrakcje.

18 kwietnia 1926 roku, o godz. 17 stacja nadawcza Polskiego Radia w Warszawie rozpoczęła oficjalną emisję. Z głośników popłynęły historyczne słowa dziennikarki Janiny Sztompkówny: „Halo, halo, Polskie Radio Warszawa, fala 480”. Z okazji rocznicy uruchomienia rozgłośni,  w Wielkanocny Poniedziałek radiowa Jedynka zaprasza na specjalne, urodzinowe audycje.

„Będą życzenia, prezenty dla Państwa oraz wyjątkowy film, w którym odsłonimy wiele naszych radiowych tajemnic. To wszystko dla Państwa, naszych wspaniałych słuchaczy. Zapraszam do wspólnego świętowania z Jedynką – mówi Marcin Kusy, dyrektor-redaktor naczelny Programu 1 Polskiego Radia.

Rozgłośnia przygotowała dla słuchaczy dużo dobrej muzyki i ekscytujących opowieści, a także wyprawę za radiowe kulisy. Z okazji swojego święta stacja zajrzy z kamerą i mikrofonem do miejsc, które zwykle są niedostępne. Oprowadzi słuchaczy po studiu emisyjnym, zdradzi, kto wybiera muzykę graną na antenie czy pokaże tajniki montażu dźwięku. Jedynka zaprasza nie tylko na swoją antenę, ale też na stronę internetową i media społecznościowe.

opr. jka, źródło: Polskie Radio