Home / Z życia mediów  / Program Pawła Lisickiego usunięty z YouTube

Program Pawła Lisickiego usunięty z YouTube

YouTube usunął odcinek programu Pawła Lisickiego „Wierzę” poświęcony nauce Kościoła Katolickiego w kontekście ideologii LGBT.  Władze platformy uznały, że program redaktora naczelnego „Do Rzeczy” miał „szerzyć mowę nienawiści”.

„Wierzę” to cykl wydawany na antenie telewizji internetowej wSensie.tv. W ostatnim odcinku Paweł Lisicki wraz z redaktorem Markiem Miśko rozmawiali o relacjach między nauką Kościoła Katolickiego a ideologią LGBT.

Prowadzący postawili pytania: „Dlaczego musimy umieć rozróżniać nauczanie Kościoła w kontekście ideologii LGBT od samego homoseksualizmu? Czy brak wyraźnego określania grzechu sodomii przyczynia się do utwierdzania homoseksualistów w przekonaniu, że da się go połączyć z nauczaniem Chrystusa?”

Platforma YouTube, na której odstępny jest program „Wierzę”, postanowiła usunąć ostatni odcinek, tłumacząc, że wypowiedzi prowadzących mogły być formą „mowy nienawiści”.

W komentarzu dla portalu DoRzeczy.pl Paweł Lisicki uznał to za przejaw cenzury. „Jest to zamknięcie ust krytykom ideologii LGBT” – powiedział Lisicki. Zauważył, że kiedyś istniała zasada, że treści były usuwane tylko w przypadku ataku, czy nawoływania dla przemocy.  „Teraz to zostało nadużyte i krytyczne opinie ogólne są zdejmowane. To przykład łamania zasady wolności słowa” – podkreślił Paweł Lisicki.

Kilka dni temu YouTube zablokował telewizję internetową wRealu24, przeciwko czemu zaprotestowało Centrum Monitoringu Prasy SDP.

jka, źródło: DoRzeczy.pl. Fot. Donat Brykczyński