„Przewodnik Katolicki” zawiesił wydanie drukowane

Z powodu pandemii koronawirusa tygodnik społeczno-katolicki „Przewodnik Katolicki” zawiesił wydawanie swojej wersji papierowej i będzie dostępny tylko w formie e-wydania.

Jak tłumaczy Piotr Jóźwik, wicenaczelny „Przewodnika Katolickiego”, zdecydowana większość egzemplarzy tygodnika był kupowana przez czytelników w kościołach.

„W sytuacji zagrożenia epidemią, która ograniczyła liczbę wiernych na mszach, a także w trosce o zdrowie nas wszystkich uznaliśmy, że najlepiej będzie wstrzymać druk. To oczywiście nie znaczy, że zapomnieliśmy o naszych czytelnikach. Co tydzień oddajemy w ich ręce nowy numer „Przewodnika” w formie e-wydania. Ponadto przygotowaliśmy też wersję PDF z myślą o czytelnikach, którzy nie korzystają z urządzeń mobilnych czy komputerów – liczymy, że ich bliscy wydrukują im plik i w ten sposób „Przewodnik” trafi do ich rąk. Prenumeratorom, którzy opłacili wydania drukowane przedłużamy prenumeratę o tyle wydań, ile nie zostanie wydrukowanych albo zamieniamy wersję drukowaną na e-wydania” – informuje Piotr Jóźwik.

Wydawany przez wydawnictwo Święty Wojciech Dom Medialny „Przewodnik Katolicki” jest najstarszym tygodnikiem społeczno-religijnym w Polsce, ukazuje się nieprzerwanie od 125 lat.

jka, żródło: Wirtualemedia.pl