Home / Z życia mediów  / Radio RMF FM świętuje swoje 30-lecie

Radio RMF FM świętuje swoje 30-lecie

15 stycznia 1990 roku w Krakowie rozpoczęło nadawanie Radio Małopolska FUN, które po kilku miesiącach zmieniło nazwę na RMF.

Początki stacji sięgają 1989 roku, gdy pięć dni po częściowo wolnych wyborach, które odbyły się 4 czerwca, grupa osób związanych z ruchem „Solidarność” w Krakowie zawiązała Krakowską Fundację Komunikacji Społecznej. Jej prezesem został Stanisław Tyczyński, działacz struktur podziemnych „Solidarności” w latach 80. i współtwórca podziemnego „Radia Solidarność”.

Pierwszy wniosek o przyznanie częstotliwości i zezwolenie na emisję programu lokalnego został złożony do ministra łączności już w listopadzie 1989 r. Został on jednak odrzucony. Krakowska Fundacja Komunikacji Społecznej wystąpiła wówczas o zgodę na retransmisję programu francuskiej rozgłośni FUN Radio, powołując się na precedensy z retransmisją programów telewizyjnych, takich jak: Rai Uno i TV Moskwa. Drugi wniosek uzyskał poparcie ówczesnego prezesa Komitetu ds. Radia i Telewizji Andrzeja Drawicza i wiceministra łączności Marka Rusina. Radio Małopolska FUN – jako pierwsze prywatne radio w Polsce – otrzymało częstotliwość 70,06 FM w Krakowie i zezwolenie na emisję programu.

Nadajnik retransmitujący 24-godzinny program francuskiej stacji, włączono w samo południe 15 stycznia 1990 roku. Pierwszym utworem, który wyemitowano była piosenka zespołu Toto  „Africa”. W sierpniu 1990 roku siedzibę stacji przeniesiono pod Kopiec Kościuszki, a w październiku 1990 roku zmieniono nazwę z Radia Małopolska FUN na RMF.

Obecnie RMF FM notuje najlepsze wyniki słuchalności w Polsce. Od roku 2006 właścicielem Grupy RMF jest koncern Bauer Media.

opr. jka, źródło: rmf24.pl