Radio SoVo dla seniorów i osób z niepełnosprawnością intelektualną

Rusza internetowe Radia SoVo (www.radiosovo.pl), adresowane i przygotowywane przez seniorów oraz osób z niepełnosprawnością intelektualną. Start w piątek, 11 grudnia.

Jak czytamy na stronie Fundacji Pro Cultura, która we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną (PSONI) oraz Fundacją Zaczyn, przygotowała ten projekt, siłą napędową portalu będą dziennikarze-amatorzy. W całej Polsce powstało już 30 oddziałów Radia SoVo. Jako pierwsze, w październiku pracę rozpoczęło 15 Grup Radiowych osób z niepełnosprawnością intelektualną (m.in. z Nidzicy, Wyszkowa, Tczewa, Jarosławia, Poznania czy Bytomia).

Od nowego roku mają natomiast ruszyć Senioralne Grupy Radiowe, wyłonione przez Uniwersytety Trzeciego Wieku w całej Polsce. Do rodziny Radia SoVo dołączą dojrzali dziennikarze m.in. z Kołobrzegu, Gniewa, Giżycka, Sanoka, czy Łodzi. Pierwsze efekty pracy seniorów zobaczymy w lutym 2021 r. Łącznie prace nad portalem prowadzić będzie 140. dziennikarzy.

Redaktorką naczelną portalu Radia SoVo została Magdalena Janczewska, kiedyś wieloletnia dziennikarka prasowa, a obecnie prezeska zarządu Fundacji Pro Cultura. Jak podkreśla, „radiowcy sami nagrywają i montują materiały, przygotowują się do tematów robiąc research w sieci.”

Redakcja działa bardzo profesjonalnie.

– Mamy kolegia online, podczas których ustalamy tematy i omawiamy pomysły na to, co powinno znaleźć się w ramówce. Słuchacze mogą się spodziewać relacji, sond, informacji, wywiadów z ciekawymi gośćmi, a nawet listy przebojów – dodaje Magdalena Janczewska.

Na początku audycje na portalu udostępnione zostaną w formie podcastów, z czasem radia będzie można posłuchać w wybrane dni tygodnia na żywo. Gdy do działania ruszy wszystkie 30 Grup, co miesiąc na portalu pojawi się co najmniej 60 nowych materiałów radiowych i wideo. Tematem przewodnim grudnia jest bezpieczeństwo w sieci. Powstały również nagrania tworzone z myślą o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia.

Portal to nie tylko nagrania i audycje na żywo, ale także biblioteka tekstów eksperckich przygotowanych przez Fundację Pro Cultura, PSONI oraz Fundację Zaczyn. Artykuły są podzielone na 9 kategorii: wizerunek, kultura, bezpieczeństwo, praca, zakupy i bank, podróże, relacje, wiedza, hobby i czas wolny.

opr. jka, źródło: Fundacja Pro Cultura