Radio ZET uruchomiło w Warszawie stację w języku ukraińskim

W Warszawie na częstotliwości 100,6 FM Grupa Eurozet uruchomiła Radio ZET Ukraina. Stacja nadawać będzie informacje oraz praktyczne porady przydatne dla Ukraińców przebywających w stolicy.

Jak podkreśla Mariusz Smolarek, redaktor naczelny Radia ZET, liczba Ukraińców w Warszawie szacowana jest obecnie nawet na 300 tys. osób. Są wśród nich zarówno uchodźcy, jak i osoby, które mieszkają tu od lat. – Chcemy przekazywać im informacje pomocne w praktycznych sprawach, takich jak kontakt z urzędami, dostęp do szkół i przedszkoli, poszukiwanie pracy, korzystanie z transportu, opieki medycznej. W ten sposób będziemy odpowiadać na potrzeby informacyjne całej społeczności ukraińskiej przebywającej w stolicy – tłumaczy szef Radia ZET.

Radio ZET Ukraina nadaje w języku ukraińskim. Na antenie pojawią się doniesienia z Ukrainy, Polski i ze świata, a przede wszystkim lokalne informacje i porady przydatne dla Ukraińców przebywających w stolicy. Wiadomości są emitowane co godzinę od 7 do 19. Na potrzeby stacji powstała specjalna playlista zawierająca, obok zagranicznych, utwory najpopularniejszych ukraińskich wykonawców.

Redakcja Radia ZET Ukraina zamierza współpracować z warszawskim ratuszem, samorządami poszczególnych dzielnic, lokalnymi instytucjami oraz organizacjami pozarządowymi, aby zapewnić swoim odbiorcom jak najszybsze dotarcie do informacji dotyczących pomocy i wszelkich spraw organizacyjnych.

Informacje i audycje w Radiu ZET Ukraina tworzy zespół składający się z dziennikarzy oraz studentów pochodzących z Ukrainy. Jak podkreśla Eurozet w komunikacie prasowym, nabór do redakcji ukraińskiej jest otwarty.

Radio ZET Ukraina nadaje w Warszawie na podstawie czasowego pozwolenia Urzędu Komunikacji Elektronicznej na częstotliwości 100,6 FM. Można go również słuchać w całej Polsce poprzez player.radiozet.pl, a wkrótce także w aplikacji. Projekt w całości finansuje Grupa Eurozet. ­- To nasz symboliczny wkład w działania na rzecz społeczności ukraińskiej, która przeżywa narodową tragedię – podkreśla Grzegorz Kossakowski, prezes Grupy Eurozet.

opr. jka, źródło: Eurozet