Reportaż Cezarego Galka z nagrodą Grand PIK 2020

Audycja Cezarego Galka pt. „Gdzie jest kolczyk Karin Wolf” zdobyła nagrodę Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. dr. hab. Piotr Glińskiego w niedawno zakończonym ogólnopolskim konkursie na artystyczną formę radiową Grand PIK 2020, którego organizatorem jest Polskie Radio Pomorza i Kujaw.

Jury w składzie: Henryk Rozen, Andrzej Brzoska i Jarosław Jakubowski nagrodziło laureatów podczas gali w Bydgoszczy.

Konkurs ma zachęcić radiowych twórców do poszukiwania nowatorskich form sztuki radiowej i nagradzać najwyższą radiową jakość.

Uzasadnienie werdyktu: Karin Wolff była tłumaczką literatury polskiej, zwłaszcza utworów Papuszy i Jerzego Ficowskiego. Schedę po tłumaczce, zgodnie z jej ostatnią wolą, odziedziczyła Biblioteka z Gorzowa Wielkopolskiego. Ciekawy reportaż literacki – a więc rodzaj audycji rzadko obecnie spotykany na antenie radia. Audycja zrobiona lekko i z pomysłem. Polscy przyjaciele przybliżają postać i twórczość zmarłej tłumaczki i przyjaciółki Polski oraz odnotowują jej zasługi dla naszej literatury. Bardzo udane dzieło – zróżnicowana, barwna forma.

Audycja do odsłuchania na stronie internetowej Radia Zachód (www.zachod.pl)

red

fot. Donat Brykczyński