Home / Z życia SDP  / POD PATRONATEM SDP. Konkurs na reportaż i dokument radiowy

POD PATRONATEM SDP. Konkurs na reportaż i dokument radiowy

Radio Zachód S.A ogłasza ogólnopolski konkurs na najlepszy reportaż i dokument radiowy pt. „Skarby Polskiej Kultury Narodowej”. Patronat honorowy objął prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich Krzysztof Skowroński.

Spółki regionalne Polskiego Radia i programy centralne na swoich antenach systematycznie prezentują treści związane z szeroko rozumianą kulturą narodową. Propagują twórców i ich dzieła, informują o wydarzeniach, recenzują i edukują, transmitują najciekawsze projekty. Czas na wybranie najlepszych audycji i nagrodzenie twórców. Konkurs jest kolejnym realizowanym przez Radio Zachód autorskim projektem reportażysty i kierownika Redakcji Reportażu Cezarego Galka. Partnerem wykonawczym została Kuria Diecezjalna w Zielonej Górze, a patronaty honorowe objęli: Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego prof. dr hab. Piotr Gliński, Przewodniczący Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji Witold Kołodziejski, Biskup Diecezjalny Zielonogórsko-Gorzowski ks. bp Tadeusz Lityński, Prezes Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich red. Krzysztof Skowroński. Sponsorem nagród i organizacji projektu jest mecenas kultury KGHM Polska Miedź S.A. a patroni medialni to TVP KULTURA i TVP HISTORIA.

Na prace radiowych dziennikarzy z całej Polski czekamy do końca roku. Koncert Galowy połączony z wręczeniem nagród odbędzie się 29 kwietnia we wpisanym na listę polskich Pomników Historii Pocysterskim Zespole Klasztornym w Gościkowie-Paradyżu. W jego programie znajdą się  utwory dawnych kompozytorów polskich oraz polonika autorstwa G. P. Telemanna , J. S. Bacha i innych. Wykonawcami będą: organista, stypendysta Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego dr Michał Kocot i uznana w Europie Polska Orkiestra Muzyki Dawnej „Arte dei Suonatori”.

Szczegóły na stronie internetowej Radia Zachód w specjalnej zakładce www.zachod.pl/skarby .