RMF Ukraina z drugim nadajnikiem w Hrubieszowie

RMF Ukraina uruchomiło drugi nadajnik – w Hrubieszowie, tuż obok przejścia granicznego w Zosinie. Dzięki temu stacja dociera do uchodźców przekraczających granicę polsko-ukraińską nie tylko w woj. podkarpackim, ale też lubelskim

Radia RMF Ukraina w Hrubieszowie można słuchać na częstotliwości 93,3 FM. Stacja zostało uruchomione przez Grupę RMF w środę 2 marca po zaledwie 30 godzinach przygotowywań. Pierwszym miastem, w którym można było usłyszeć program RMF Ukraina był Przemyśl, gdzie radio nadaje na 98,6 FM. Rozgłośnia dostępna też jest w internecie na www.ukraina.rmf.pl i na platformie RMFon.pl.

RMF Ukraina jest radiem adresowanym do uchodźców uciekających przed wojną w Ukrainie. W programie nadawane są przez całą dobę specjalne serwisy informacyjne, w których podawane są po ukraińsku i po angielsku ważne i przydatne informacje dla uchodźców m.in. o organizacjach charytatywnych, możliwościach znalezienia noclegu, na temat opieki zdrowotnej czy o sposobach poszukiwania pracy. Jak podkreśla nadawca, stacja nie emituje reklam.

opr. jka, źródło: Grupa RMF